ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

De visie van wethouder Peeters over het nieuwe museum

dinsdag, 02 mei 2017 17:14 De visie van wethouder Peeters over het nieuwe museum

Het Museum vraagt ieders aandacht voor de rijke historie van Venray!

Er is wat mij betreft geen enkele twijfel over de “waarde” van Venrayse historie. In het bijzonder is die waarde groot voor inwoners die in onze gemeente en omgeving geboren en getogen zijn maar ook voor hen die er later zijn komen wonen en/of werken.                                                                                        “Het museum” is voor mij een verzameling van een groot aantal verenigingen en stichtingen (vooral de mensen daarin) die ons gezamenlijk een goed inzicht kunnen verschaffen over waar onze roots liggen.
Daarmee zijn ook een aantal verschijnselen goed verklaarbaar geworden. Denk bijvoorbeeld aan de historie rondom “de instituten” in Venray. Vandaag bekend als het Vincent van Gogh instituut. De vestiging in het verre verleden hiervan heeft tot op heden invloed op onze structuur en cultuur. Onze woningbouw en ook de overige sociale structuur. Het is dus van belang hier kennis van te nemen bij het bepalen van de koers voor de toekomst.
Ook kennen we bijvoorbeeld, van wat verder terug in de historie, de Venrayse Schaapscompagnieën. Zou het zo kunnen zijn dat de Venrayse Handel en Industrie haar veelzijdigheid en omvang ook voor een deel dankt aan de vroegere handelsgeest van een paar boeren uit het Venrayse? Die boeren die omstreeks 1800 al naar Parijs trokken met slachtrijpe schapen om ze daar te verkopen, een initiatief wat later uitgroeide tot een omvangrijke handelsorganisatie die in heel Europa acteerde.

Mijn antwoord op deze stelling is dus: Eens! Zonder eigen historie is er per slot van rekening ook geen toekomst!

Met culturele groet,

Lucien Peeters
Wethouder Venray