ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Bezichtiging Petrus Banden kerk

woensdag, 01 februari 2017 11:38 Bezichtiging Petrus Banden kerk

De Petrus’Banden kerk is een rijksmonument met een rijke historie en werd gebouwd in de 15e eeuw. Opgetrokken uit bakstenen die gebakken werden met klei uit de Maas. De bouwstijl is laat-gotisch. Nadat de bouw klaar was werd de kerk verder ingericht en versierd. Beelden van de apostelen kwamen en altaren werden geplaatst; de gewelven werden beschilderd. Op de altaren de patroonheiligen van de gilden en broederschappen die Venray actief waren. Deze altaren zijn allen verdwenen, maar de 90 beelden bleven. Deze beeldenschat, grotendeels middeleeuws, is uniek voor Nederland en mede daarom trekt de kerk- open van Pasen tot november en in de kersttijd- jaarlijks gemiddeld 8000 bezoekers. Bezoekers afkomstig uit Venray, maar meer nog uit Nederland en andere delen van de wereld. Toeristen die toevallig langs komen en zij, die bewust komen om de unieke middeleeuwse beeldenschat te bekijken. Maar evengoed ook mensen die even binnen komen en een kaarsje opsteken.

De komst van het nieuwe stadspark betekent een belangrijke verbetering en verfraaiing voor de entree naar de Grote kerk; de kathedraal van de Peel. In de Middeleeuwen omgeven door de verdwenen Borggraaf en daarna door de laatste rustplaats van generaties Venrayse inwoners. Nadat de (bijna) alle graven geruimd waren, een groen grasveld met steeds weer andere tijdelijke bestemmingen. De toegang naar de kerk vanaf de Eindstraat verdiende op z’n zachtst gezegd niet de schoonheidsprijs. Nu de omgeving van de kerk mede door de komst van het nieuwe museum “Het Borggraafpaviljoen “ ingrijpend wordt aangepast, krijgt Venrays grootste monument een passende omgeving en komt het uit zijn “isolement”.

Het stadspark zal een aantrekkelijke verbinding tussen de historische plekken van Venray zijn en tegelijk een plek om even tot rust te kunnen komen. Een aanwinst.

Jan van Casteren
Voorzitter Stichting Behoud en Restauratie Beeldenschat St. Petrus’ Bandenkerk