‘Venray krijgt modernste ziekenhuis van ons land’
VieCuri gaat een nieuw ziekenhuis bouwen in Venray; de planning is dat de schop volgend jaar de grond in gaat. De afgelopen jaren kregen de ideeën voor dit nieuwe ziekenhuis steeds verder vorm. De nieuwbouw wordt kleiner, maar doelgerichter: een polikliniek, waar alle medische specialismen vertegenwoordigd zijn, wordt het kloppend hart van het nieuwe ziekenhuis. “De tijd dat het ziekenhuis een beddenfabriek was, is definitief voorbij. Met dit medisch centrum is Venray klaar voor de toekomst.”
De medische zorg in ons land is de afgelopen decennia compleet veranderd. Dat geldt ook voor de ziekenhuiszorg, vertelt Dirk-Jan Verbeek, voorzitter van de Raad van Bestuur van VieCuri. “In de jaren zestig was een ziekenhuis eigenlijk een soort verpleeghuis. Mensen die bijvoorbeeld een hernia hadden, lagen drie weken plat. Daarvoor verbleven ze in het ziekenhuis. Omdat de gezinnen toentertijd veel groter waren, was hier thuis geen ruimte voor. Inmiddels is de duur dat mensen in het ziekenhuis liggen fors terug- gebracht. Daarnaast heeft de medische wetenschap een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Patiënten die een heup- of knie- operatie ondergaan, kunnen nu bijvoorbeeld binnen vier dagen naar huis, terwijl ze vroeger wekenlang in het ziekenhuis lagen.”
Leegstand
De geschetste ontwikkeling is volgens Verbeek één van de belangrijkste redenen dat de VieCuri-locatie in Venray niet meer voldoet. Van de 88 bedden die het ziekenhuis telt, zijn er gemiddeld nog maar 35 bezet. “Dit komt ook doordat het zieken- huis in Venray – oorspronkelijk het Sint Elisabeth Ziekenhuis – sinds de fusie met het Venlose ziekenhuis geen Intensive Care en Spoedeisende Hulp meer heeft. Begin jaren negentig werd namelijk besloten dat de hoofd-locatie van VieCuri in Venlo kwam te liggen”, licht Verbeek toe. “Door al deze ontwikkelingen staat een groot deel van het Venrayse ziekenhuis de laatste jaren leeg. Terwijl de exploitatiekosten wel doorlopen. Daar komt bij dat de technische installaties en de apparatuur toe zijn aan vervanging.”
Toekomstig zorglandschap
VieCuri lichtte de afgelopen jaren verschillende toekomstscenario’s door voor de locatie Venray: van het volledig afstoten van deze locatie tot het oprichten van een buitenpoli met dagbehandelingen en overblijfmogelijkheden voor orthopediepatiënten. “We hebben uitgebreid in kaart gebracht hoe de zorgvraag zich in de komende twintig jaar zal ontwikkelen. Hierbij keken we naar de demografi sche ontwikkelingen in deze regio, maar ook naar cijfers die voorspellen hoeveel mensen een bepaalde aandoening zullen krijgen. Daarnaast zal de communicatie tussen arts en patiënt in de toekomst steeds meer plaatsvinden via moderne technologieën, zoals Skype en eHealth (contact met arts of verpleegkundige per e-mail). Hierdoor verdwijnt de zorg uit het ziekenhuis. Daarnaast zien we dat steeds meer taken worden overgeheveld naar de eerste- lijnszorg, met name de huis- artsen.” Op basis van al deze ontwikkelingen kan volgens Verbeek een goede inschatting worden gemaakt van het aantal mensen dat in de toekomst een beroep zal doen op het zieken- huis in Venray. “Naar aanleiding hiervan hebben we de optie om deze locatie af te stoten vrij snel laten varen; in de regio Venray is duidelijk behoefte aan een ziekenhuis. Daarbij: wanneer de locatie Venray verdwijnt, moeten we in Venlo 20 miljoen investeren, om de extra patiënten- stroom aan te kunnen. Ook zadel je patiënten op met extra reis- kosten.”
Ambitie voor zorghotel
In het nieuwe Venrayse ziekenhuis komen desondanks nog wel ziekenhuisbedden. “Het ziekenhuis in Venray is prachtig gelegen, in een bosachtige omgeving; voor patiënten een perfecte plek om te revalideren. Hierbij willen we samenwerken met het Zuid-Limburgse revalidatie- centrum Adelante. Onze ambitie is om samen met Adelante en De Zorggroep een Zorghotel te openen in het nieuwe medisch centrum”, geeft Verbeek aan. “Adelante en De Zorggroep realiseren deze ‘beddenafdelingen’, waar zij hun eigen patiënten kunnen onderbrengen. VieCuri huurt het benodigde aantal bedden, bijvoorbeeld voor orthopedie-patiënten.” Verbeek voegt toe dat het nieuwe ziekenhuis in de toekomst wellicht ook een soort ‘transfer- afdeling’ zal moeten krijgen, voor ouderen die korte tijd extra zorg nodig hebben. “Ouderen wonen tot op steeds hogere leeftijd thuis. Er kloppen regelmatig ouderen bij ons aan met pijnklachten, ook voelen ze zich vaak onrustig. Puur medisch gezien hoeven deze mensen niet in het zieken- huis te blijven, maar wij willen als ziekenhuis daarin wel onze verantwoordelijkheid nemen en hen enkele nachten opvangen. Vooral wanneer geen sprake is van een stabiele thuissituatie.”
Modern medisch centrum
Het nieuwe ziekenhuis in Venray wordt uitgerust met een uitgebreide polikliniek, een ‘SEH-light’ – waar samen met huisartsen eenvoudige acute zorg wordt geboden – en specialistische afdelingen orthopedie en oogheelkunde. “De polikliniek wordt de basis van het moderne medisch centrum en is goed voor zo’n zeventig procent van de patiëntenstroom”, licht Verbeek toe. “Alle ziekenhuis- specialismen krijgen een plek in de polikliniek in Venray. Patiënten kunnen in Venray terecht voor diagnostiek, onderzoek en alle eenvoudig planbare zorg. Hiervoor zetten we de beste specialisten in, die beschikken over de modernste apparatuur. Behandeling zal in de meeste gevallen echter poli- klinisch plaatsvinden. En is er echt iets aan de hand, dan worden mensen doorverwezen naar gespecialiseerde zorg- centra, waar specialisten dedicated bezig zijn met bijvoorbeeld oncologie of hart- en vaatziekten. Ook dat is een belangrijke trend in de medische wereld: om topzorg te kunnen bieden, wordt specialistische zorg steeds meer gebundeld in speciale centra, zoals wij dat bij VieCuri in Venlo hebben”.
Start bouw
Hoe gaat het nieuwe ziekenhuis in Venray er concreet uitzien? De nieuwbouw wordt volgens Verbeek in de eerste plaats aanzienlijk kleiner: het nieuwe gebouw zal 8.000 m2 tellen, terwijl het huidige ziekenhuis maar liefst 26.000 m2 groot is. “Vier architecten maakten een ontwerp en we hebben uiteindelijk gekozen voor een gebouw met twee lagen, dat past in de omgeving en waarin veel contact met buiten mogelijk is. Ook zijn de indeling en de ruimten uitermate fl exibel; dat is nodig vanwege de veranderende zorgvraag.” Verbeek hoopt dat de schop voor de nieuwbouw in 2017, de grond in kan. Duidelijk is al dat het huidige ziekenhuis in gebruik zal blijven totdat de nieuwbouw klaar is. “De precieze functionaliteiten van het nieuwe gebouw worden de komende tijd afgestemd met de specialisten van VieCuri, met andere eerste-, tweede-, en derdelijns zorg- aanbieders in de regio en met gemeenten, zorgverzekeraars en banken. Ook moeten we nog een akkoord bereiken met een aantal partijen. Maar hoe dan ook: over twee jaar heeft Venray het modernste ziekenhuis van ons land!”
Bestuursvoorzitter VieCuri Dirk Jan Verbeek: