ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

De veranderende functies van het ziekenhuis Vie Curi Venray

woensdag, 07 september 2016 05:00 De veranderende functies van het ziekenhuis Vie Curi Venray

In het verleden had Venray een ziekenhuis, dat alle faciliteiten te bieden had die in die tijd mogelijk waren voor een streekziekenhuis.
Door de jaren heen is de gezondheidszorg gigantisch ontwikkeld en zijn er vele mogelijk¬heden bijgekomen. Denk aan de open-hart-operaties en de ontwikkeling ven nieuwe geneeswijzen bij de behandeling van kankers.
Ook het aantal ligdagen in het ziekenhuis was gigantisch. Nu ga je zo snel mogelijk naar huis. Veel operaties zijn dagopnames.
Dat alles heeft tot gevolg dat ook ziekenhuizen zich moesten aanpassen aan de ontwikkelingen van de nieuwe mogelijkheden.
Door de marktwerking in de zorg heeft de concurrentie tussen de verschillende ziekenhuizen zijn intrede gedaan. Boxmeer werd de concurrent van Vie Curi Venlo-Venray met beide een academisch ziekenhuis op de achtergrond, respectievelijk Nijmegen en Maastricht.
De ziekenhuizen van Venray en Venlo fuseerden. Eind jaren negentig begon men met functies over te plaatsen naar Venlo. Dan wordt duidelijk dat het ziekenhuis in Venray veel meer bedden huisvest dan er behoefte is. Ook de verkeerde beddenproblematiek speelt Venray parten, waarbij alleen- wonende ouderen in het ziekenhuis opgenomen blijven, omdat er geen verpleeghuisbed beschikbaar is, terwijl die intensieve zorg niet meer nodig is.
Een reorganisatie volgt. De Moeder-kind-zorg wordt volledig naar Venlo verplaatst en ook de Eerste Hulp komt in het gedrang.
In het jaar 2000 roert de burger van Venray zich. Er wordt een platform “Behoud Ziekenhuis Venray” opgericht. Er wordt actie gevoerd. De protestactie op het Henseniusplein trekt enkele duizenden mensen. Dit heeft o.a. tot gevolg, dat de Eerste Hulp nog enkele jaren open blijft. Als oplossing wordt een afdeling particulier ontwikkeld, waar zorg ingekocht kan worden die niet door de ziektekostenverzekering vergoed wordt, zoals een extra bodyscan, lichaamscorrecties e.d. Een deel van het gebouw wordt verhuurd aan de Zorggroep, voor mensen die wachten op een plek in een verpleeghuis.
De polikliniek blijft. Er komt een nieuwe werkwijze voor heupoperaties. Voorwaarde om hier aan deel te nemen is, dat een mantelzorger beschikbaar is om tijdens de opname hand en spandiensten te verrichten. Activiteiten van één-dag-opname worden in Venray veelvuldig uitgevoerd, zoals chemokuur, staaroperatie, niersteen vergruizen e.d.

Nu, 2016, staat er weer een nieuwe reorganisatie voor de deur. Naast de enorme, technische ontwikkeling op het terrein van computergestuurde mogelijkheden in de zorg, zoals op afstand opereren, moet ook de burger eraan geloven. Hij zal zelf zijn zaken gaan bijhouden via de computer en de gesprekken met de specialist zullen steeds meer telefonisch of als skype-consulten verlopen.
Ook staat voor Venray nieuwbouw op de rol. Wellicht veel kleiner dan nu het geval is, omdat aanzienlijk minder fysieke ruimte nodig is. Zoals eerder gezegd, mensen komen minder vaak persoonlijk naar de polikliniek. Afspraken worden elektronisch geregeld. Hiervoor is geen personeel meer nodig, dus ook geen kantoorruimte. Deze nieuwe ontwikkelingen zijn niet tegen te houden maar bieden tegelijk nieuwe kansen.
Om het ziekenhuis in Venray overeind te houden, zal het aantrekkelijk moeten blijven voor de inwoners van Venray en de wijde omgeving. Dat vraagt in deze tijd voor Venray niet zozeer om een volledig toegerust ziekenhuis maar eerder om een gezondheidsvoorziening, waar je naast de activiteiten van één-dag-opname voor veel andere zaken terecht kunt, bijvoorbeeld voor het eerste persoonlijke consult van een specialist, voor het eerste, algemenere onderzoek en de intake voor verdere behandelingen in Venray of Venlo en heel graag voor de Eerste Hulp”.
Dat is nodig, want de indruk bestaat, dat naast andere argumenten ook het meer volledige aanbod in het ziekenhuis Boxmeer voor Venrayse mensen een reden is om daar naar uit te wijken.
Dus Venray, let op uw saeck!

Jeanne Hendrix-Verberne, Zorgbelang