ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Ziekenhuisfunctie in Venray

woensdag, 07 september 2016 06:00 Ziekenhuisfunctie in Venray

We leven en wonen in een veranderende maatschappij.

Dit geldt voor alle ondernemingen, en natuurlijk ook voor de gezondheidszorg en een ziekenhuis.
Een ziekenhuis is een complexe organisatie met relatief veel “hoger” personeel, met relatief hogere salarissen. De kosten van een ziekenhuis zijn voor een deel tamelijk vast. De stichtingskosten en de kapitaalskosten liggen voor tientallen jaren vast. Je kunt ook niet goed bezuinigen op onderhoud, op apparatuur, en niet op eten en schoonhouden, en ook niet op personeel.
Toch komen er door de jaren heen steeds nieuwe functies er bij, en dat geeft op de duur problemen, dusdanig dat je elk 5 jaar moet gaan kijken wat en wie zijn er bij gekomen, wat kan weer weg, wie is er niet meer nodig.
Vie Curie heeft 3000 personeelsleden; voorheen had het Elisabeth Ziekenhuis Venray ongeveer 700 personeelsleden. Elke jaar kwamen er enkele functies erbij, elke 5 jaar moest er gekeken worden of er functies overbodig waren, en dat waren er dan zo’n 25. Sommige personeelsleden gingen met pensioen. Anderen volgden een specialistische cursus, gingen werken op de Intensive Care, of O.K. complex, of oncologie afdeling, of elders werken. In totaal bleek dat het nauwelijks of niet tot ontslagen kwam. Maar deze “bezuinigingsacties” moest je toch elke 5 jaar doen. Dat geldt ook voor Vie Curie.

De keuze van de patient. Zonder dat veel patienten dat wel dat beseffen verandert ook de medische functie. De patient kiest het liefst een dokter die hij vertrouwt, en vriendelijk is. Maar wat ook belangrijk is, hij moet ook kiezen voor de dokter die deskundig is. En dat weten alleen de insiders, de huisarts.
Vroeger had Venray een Intensive Care afdeling waar wij erg trots op waren, ze functioneerde echt goed. Maar ook daar traden veranderingen op: tegenwoordig is dat niet meer voldoende, heb je een aparte I.C. voor hartpatienten, ernstige chirurgische patienten, ongevals- en hersen-, long- patienten, zuigelingen. Met speciaal daarvoor opgeleide specialisten en verpleegkundigen.
De orthopaedisch chirurgen, grofweg gezegd een “bottenchirurg” , hebben tegenwoordig ook allemaal, behalve de algemene orthopaedische opleiding, ook dominanties/specialisaties. Vie Curie heeft 7 orthopaeden. Sommigen met de specialisatie heupgewricht, anderen met de specialisatie kniegewricht, schoudergewricht, of voetgewricht, of de wervelkolom, of kinder-orthopaedie.
Bij hun “verplichte” bijscholing zoeken zij juist die betrokken voordrachten op van hun dominantie om met de nieuwe tijd bij te blijven, mee te gaan.
En dit geldt evenzeer voor de andere vakken: veel “oude” internisten zijn nu alleen Maag-Darm-Lever specialist. Dit kan alleen bij de grote ziekenhuis- organisaties.
De Ziektenkosten-verzekeringen, die de grote getallen zien, gaan zover dat zij eisen stellen voor bepaalde operaties: Als je geen 40 slokdarm-operaties of alvleesklier-operaties, schildklier- en mamma-operaties per jaar doet, maar 3 of 4, willen ze dat uit oogpunt van kwaliteits- overwegingen niet meer betalen! En dit gaat landelijk door. Dit kan ook alleen maar in grotere ziekenhuisorganisaties.
Wat kan in Venray gebeuren? Behalve poliklinische spreekuren, samenbundelen van de behandelingen en onderzoeken voor een bepaalde tak van sport; bijvoorbeeld alle oogbehandelingen, bepaalde orthopaedische operaties in Venray, bepaalde geavanceerde onderzoeken met de MRI-scan, e.a. En dat gebeurt ook al.

J.W.G.A. van Rens