ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Nationaal Platform Zwembaden

woensdag, 07 oktober 2015 14:12 Nationaal Platform Zwembaden

Stelling: Venray kan niet zonder overdekt zwembad

Nederland kent bijna 700 openbaar toegankelijke zwembaden. Laco sportcentrum Venray is daar één van. Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ vindt het als landelijke overkoepelende organisatie belangrijk dat zwemwater beschikbaar is om te leren zwemmen, te bewegen, te revalideren en plezier te hebben. Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ geeft onder andere de Nationale Zwemdiploma’s, waaronder het Zwem-ABC, uit en ziet toe op de kwaliteit van het zwemonderwijs, de zwemveiligheid en zwemvaardigheid. De ruim 43.000 inwoners van Venray hebben ook recht op een mooie zwemaccommodatie, want een zwembad geeft een leven lang zwem- en beweegplezier.

Het zwembad is de enige accommodatie waar mensen van 0 tot 100 jaar plezier kunnen hebben en kunnen bewegen. Van hele jonge tot zeer hoge leeftijd kan men aan de conditie en gezondheid werken en plezier hebben door te bewegen in water. Als ongeboren kind maakt de baby voor het eerst ‘kennis’ met het zwembad wanneer de moeder meedoet aan zwangerschapszwemmen. Eenmaal geboren komt de baby in het zwembad voor ouder-kindzwemmen of spelen met de ouders in het ondiepe water. Als kleuter gaat het kind op zwemles. Na het behalen van het zwemdiploma kan het kind gaan zwemmen met vrienden en vriendinnen of ambities hebben voor de wedstrijdsport via een zwemvereniging. Als volwassene kan aan de conditie worden gewerkt middels banen zwemmen en aquafitness. Als jonge ouder kom je in het zwembad met je eigen kinderen. Als opa op oma kun je met de kleinkinderen gaan zwemmen en zelf (tot op hoge leeftijd) de conditie op peil houden met beweegprogramma’s voor ouderen. Wanneer je revalideert na een blessure of na gezondheidsproblemen of kampt met overgewicht zorgen de specifieke aspecten van water (met haar opwaartse druk) ervoor dat mensen op een verantwoorde manier (zonder gevaar voor overbelasting) aan het herstel kunnen werken. Geen enkele andere sport/manier van bewegen biedt de voordelen die bewegen in water heeft. Voorwaarde is wel dat er genoeg zwembaden zijn en blijven en dat deze accommodatie laagdrempelig blijft. De overheid heeft hierin een stimulerende en faciliterende rol zowel in het beschikbaar houden van voldoende zwemwater als in het stimuleren van de gezondheid door beweegprogramma’s.

Ons is bekend dat Laco die het zwembad in Venray exploiteert kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Zo heeft deze organisatie ervoor gezorgd dat het zwembad in Venray het Keurmerk Veilig & Schoon heeft behaald. Dit Keurmerk stelt een aantal extra kwaliteitseisen aan hygiëne en veiligheid bovenop de bestaande wet- en regelgeving. Daarnaast is Laco bezig om de Licentie Zwem-ABC te behalen voor alle zwembaden die zij exploiteert dus ook voor het zwembad in Venray. De Licentie Zwem-ABC stelt hoge kwaliteitseisen aan het zwemonderwijs en aan het kunnen uitreiken van het Zwem-ABC. Hiermee gaat het zwembad in Venray voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen voor hygiëne, veiligheid en goed zwemonderwijs. Dit verdienen de inwoners van Venray!

Maayke Arends
Consulent Nationaal Platform Zwembaden | NRZ