ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Standpunt van de gemeente Venray

woensdag, 01 april 2015 13:00 Standpunt van de gemeente Venray

Het is inderdaad veel goedkoper om elke twee weken het restafval en GFT op te halen en niet meer elke week langs ieder huis te rijden. Daarom gaat Sita vanaf september met een nieuw voertuig rijden, dat één compartiment voor restafval en één voor GFT heeft. Hiermee kunnen de grijze en groene bakken tegelijkertijd worden geleegd. Dit gebeurt dan niet meer wekelijks, maar om de week.
Op dit punt ben ik het dus helemaal met u eens. Een peiling naar de behoefte aan het ophalen van restafval en GFT éénmaal per 14 dagen is hiermee overbodig.
Dat dit goedkoper is, gaan inwoners trouwens ook meteen merken aan een lagere afvalstoffenheffing. Een ander voordeel is dat het veel beter is voor het milieu als er minder vervoersbewegingen zijn.

Maar ik ben het niet met u eens dat het goedkoper is om diftar af te schaffen. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat het juist veel duurder is. Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven: de hoogte van de afvalstoffenheffing is afhankelijk van het afvalaanbod. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat gemeenten met diftar het goedkoopste uit zijn. Dit komt doordat de inwoners van deze gemeenten hun afval netjes apart houden. Dat is goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Het is namelijk duur om restafval te laten verbranden in een speciale oven, terwijl het meeste afval dat gescheiden wordt juist geld oplevert.
In 2014 betaalden huishoudens in gemeenten met een vast tarief maar liefst € 315 aan afvalstoffenheffing. In gemeenten met diftar was dat veel minder: € 210. Inwoners van Venray betalen gemiddeld zelfs maar circa € 170. Hiermee is Venray één van de goedkoopste gemeenten in Nederland. Dat is vooral te danken aan ons hoge scheidingspercentage van 73%.

Daarom blijven de inwoners van Venray voorlopig betalen om hun restafval kwijt te kunnen. Het gratis inleveren van tuinafval bij het milieustation blijft ook bestaan. Wel vind ik dat goed scheidingsgedrag van de burger financieel beloond moet worden. Daarom gaan wij de mogelijkheden onderzoeken om het principe “de vervuiler betaalt” (diftar) om te zetten in het principe “de afvalscheider wordt beloond”.

Inez van Kronenberg, beleidsmedewerker afval & projectleider Light2Citizens