ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Gedeputeerde Patrick van der Broeck

woensdag, 04 maart 2015 13:00 Gedeputeerde Patrick van der Broeck

Provincie doet meer dan u denkt!

Op 18 maart zijn er Provinciale Staten verkiezingen. Sinds 4 jaar mag ik nu gedeputeerde zijn voor deze prachtige provincie vanuit het CDA en het is me opgevallen dat ik vaak moet uitleggen wat een gedeputeerde eigenlijk is en wat hij doet. De Provincie als overheidsorganisatie heeft een herkenbaarheidsprobleem en dat is zo jammer want we doen zoveel mooie dingen.

Zo is de provincie Limburg vanaf 2016 verantwoordelijk voor alle regionale bus- en treinvervoer. Een unieke situatie in Nederland, maar waar kent men de regio beter dan in de Provincie zelf. Sinds de Heuvellandlijn (spoorlijn tussen Maastricht en Heerlen) gedecentraliseerd is naar de Provincie heeft de regionale vervoerder hier 40% meer reizigers op weten te creëren. Dit terwijl landelijk werd overwogen om deze lijn helemaal te laten vallen! Juist de Provincie is de overheidslaag die de regio kent en om deze reden het regionale vervoer prima kan organiseren. Een prima voorbeeld van het subsidiariteitsbeginsel: zaken regelen/beslissingen nemen op het meest geschikte niveau.

Onlangs deed dhr. Pechtold (fractievoorzitter D66 in de Tweede Kamer) de oproep aan de provincies om de Essentgelden niet op te potten, maar te investeren in de regionale economie. Dat doen we dus al! Dan vraag je je echt af of men in de Randstad weet wat er hier allemaal gebeurd. Daarmee wordt er weer een bepaald beeld weg gezet van de provincies dat totaal niet klopt. De Provincie heeft de afgelopen periode Essentgelden ingezet om onze regionale economie te versterken en werkgelegenheid hier te behouden en te creëren.

De ligging van onze provincie, midden in de Euregio, maakt dat we constant over de grenzen heen kijken en barrières wegnemen. Wanneer een rijksoverheid dan vervolgens middels accijnzen de barrières weer gaat opwerpen, gaat een hoop van de energie om de grensproblematieken te verkleinen verloren. Ziet men in Den Haag wel wat wij doen hier en in welke regio dat wij ons bevinden? Limburg is dan wellicht wel het einde van Nederland, maar het is het begin van Europa.

Ook voor waterveiligheid heeft de Provincie zich ontzettend sterk gemaakt, om ervoor te zorgen dat ook ons Limburg droge voeten heeft en niet alleen daar waar de meeste mensen wonen (Randstad) beschermd is. Het project Ooijen-Wanssum maakt daar deel van uit.

Het zorghuus in Ysselsteyn is ook een voorbeeld van waar de Provincie aan heeft bijgedragen. Een project waar zoveel vrijwilligers hard aan getrokken hebben en de leefbaarheid in Ysselsteyn (of breder nog Venray) vergroot. De Via Venray is een ander project waar de Provincie in participeert. Alleen al in Venray en omstreken wordt voor meer dan 250 miljoen euro geïnvesteerd.

Ook de windmolens in Ysselsteyn, zoals laatst nog in het nieuws, is iets waar de Provincie bij betrokken is. En sinds januari 2014 is ook het natuurbeleid gedecentraliseerd naar de Provincies.

Ja, met de Provinciale Staten verkiezingen wordt ook de samenstelling van de Eerste Kamer bepaald, en daarmee is een link met de landelijke politiek gelegd, maar het gaat toch vooral erom wat partijen in Limburg voor keuzes maken.

Mijn oproep: beste mensen, ga vooral stemmen op 18 maart. Op de partij die u aanspreekt en de persoon die u vertrouwt.

 Patrick van der Broeck