ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Standpunt van wethouder Peeters

woensdag, 07 januari 2015 11:00 Standpunt van wethouder Peeters

Niet iedereen kan op eigen kracht meedoen aan de samenleving. Denk hierbij aan psychiatrische patiënten, jongeren met fysieke beperkingen of mensen met dementie. Ze krijgen vaak lange tijd ondersteuning en zorg van naaste familieleden of vrienden. Dit noemen we mantelzorg.
Er bestaat geen functieomschrijving voor mantelzorger. Mantelzorg verlenen kan op veel verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld zorgen voor het huishouden of voor iemands kinderen. Daarom denk ik dat veel mensen wel op een bepaalde manier mantelzorg kunnen verlenen aan hun ouders.

Enorme waardering
Daar waar vrijwilligerswerk doen een keuze is, is mantelzorg geven iets wat je overkomt. Je bent mantelzorger omdat je een persoonlijke band hebt met diegene die zorg nodig heeft. De inzet van mantelzorgers is ontzettend belangrijk. We kijken namelijk steeds meer naar wat een persoon met een hulpvraag zelf kan en wat de mensen in zijn omgeving kunnen bijdragen. Het werk van mantelzorger is ontzettend belangrijk en als gemeente waarderen wij deze mensen enorm! Als teken van waardering kunnen mantelzorgers jaarlijks een bedrag van de gemeente krijgen. Dit heet het mantelzorgcompliment.

Steunpunt Mantelzorg in gemeentehuis
Als gemeente willen we mantelzorgers ondersteunen zodat zij niet overbelast raken en hun taak kunnen volhouden. In het gemeentehuis vindt u het Steunpunt Mantelzorg Venray. Hier kunnen mensen terecht voor allerlei vragen op het gebied van mantelzorg, zoals:
• informatie en advies over voorzieningen, regelingen, (respijt)zorg, wonen en welzijn
• hulp bij het uitzoeken welke zorg mogelijk overgenomen kan worden
• een luisterend oor
• informatie over contactgroepen voor mantelzorgers

Initiatieven van vrijwilligers
Ook stimuleren wij de ontwikkeling van initiatieven van vrijwilligers die de mantelzorgers tijdelijk verlichten van hun zorgtaak, zodat die even tijd voor zichzelf hebben. Een prachtig voorbeeld hiervan is het Logeerhuis Kapstok dat onlangs in Venray geopend is. Hier nemen vrijwilligers voor een korte periode de taken van mantelzorgers over, zodat zij even op adem kunnen komen of bijvoorbeeld op vakantie kunnen gaan.

Lucien Peeters, wethouder Leven