ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Sluitende begroting 2015

woensdag, 05 november 2014 11:00 Sluitende begroting 2015

Ondanks dat de gemeente Venray de afgelopen maand werd geconfronteerd met een aantal grote financiële tegenvallers slaagde het college van B en W er in geslaagd om voor 2015 een sluitende begroting op te leveren.

Er is voor het komende jaar ruim 4,5 ton gereserveerd om invulling te geven aan de speerpunten uit het collegeprogramma. De Programmabegroting wordt op 28 oktober en 4 november 2014 behandeld in de raad. De Programmabegroting 2015 bestaat uit vier programma’s. Hiervoor zijn dezelfde thema’s aangehouden als beschreven in de Strategische Visie en het collegeprogramma. Namelijk;
Leven,
Werken,
Wonen en Besturen.
Maatregelen
De afgelopen weken werkten het college en de organisatie aan verschillende voorstellen om de begroting 2015 sluitend te krijgen. Het college kiest voor een pakket van maatregelen waarbij de ‘pijn’ evenredig wordt verdeeld. Beïnvloedbare budgetten zijn voor de komende 4 jaar gekort met 3 procent. Deze korting wordt vanaf 2016 ook toegepast op de subsidies. Voor het sluitend maken van de begroting ging het college niet verder dan de stijging van de macronorm bij de OZB.
Collegeprogramma
Naast de financiële tegenvallers voorzien we, na grote inspanningen van het college, ook wat financiële meevallers. Deze meevallers worden ingezet om invulling te geven aan speerpunten uit het collegeprogramma. Gezien de financiële ruimte die er is worden de speerpunten uit het collegeprogramma in het beginsel niet allemaal in 2015 gerealiseerd. Het college komt met voorstellen welke speerpunten wel en welke niet opgepakt worden.
Toekomst
Om verder ruimte te creëren wordt er op diverse terreinen nog nader onderzoek verricht. Zo wordt onderzocht of de budgetten voor het informatiebeleidsplan naar beneden bijgesteld kunnen worden. Ook het contractenbeheer en de bouwleges worden tegen het licht gehouden.