ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Korting subsidies van de baan ?

woensdag, 05 november 2014 08:30 Korting subsidies van de baan ?

uit Peel en Maas van donderdag 30 oktober 2014.

Het voornemen van het college om vanaf 2016 de subsidies van verenigingen en instellingen met 3 procent te korten, lijkt van de baan. Vooral nu de grootste partij het CDA zich tegen het voorstel van de coalitie CDA-D66-Samenwerking keert. Tijdens de begrotingsbehandeling op dinsdag 4 november dient het CDA een motie in om de bezuiniging terug te draaien.
“Het CDA wil verenigingen zoveel mogelijk ontzien. Ze zijn het cement van de samenleving. Hierop bezuinigen is ongewenst”, stelt fractieleider Toon Loonen in zijn reactie op de begroting. Het college is ook van plan om geen inflatiecorrectie meer toe te passen. Het betekent al met al een besparing van 5 procent. De bezuinigingen op de subsidies zouden gelden voor drie jaar: 2016 tot en met 2018.
Ook coalitiepartij Samenwerking heeft grote moeite met deze bezuinigingsmaatregel. “Samenwerking hoopt dat dit kan en haalbaar is”, meldt fractieleider Martin Leenders. “Burgers oproepen om steeds meer vrijwillig te doen voor de samenleving, en tegelijkertijd de subsidie beperken kan soms te veel zijn”, meent hij.
Ook enkele oppositiepartijen geven aan de bezuiniging niet te zien zitten. “Er wordt gekort met 3 procent. Het is niet onderbouwd maar een simpele kaasschaafmethode”, zegt Ingeborg de Barbanson (VVD). De VVD wijst naar de vorige bezuinigingsronde, toen er ook al flink gekort is op de subsidies. Enkele instellingen en verenigingen kwamen daardoor in de problemen. De VVD stelt voor om per subsidie te bekijken welke bezuiniging realistisch is.
inVENtief kondigt aan dinsdag met een amendement te komen om deze bezuiniging weer van tafel te krijgen. “Het kan niet zo zijn dat we de verenigingen, het vrijwillige kader en de jeugd -
waarvoor sport- en cultuurbeoefening zo noodzakelijk is - in de steek laten door zo
maar even door te gaan met subsidiekortingen”, zegt fractievoorzitter Tino Zandbergen.