ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Tiendaagse kermis moet worden gedragen.

donderdag, 31 juli 2014 12:10 Tiendaagse kermis moet worden gedragen.

uit weekblad Peel en Maas van 10 juli 2014.

Op vrijdag 1 augustus start de kermis in Venray. Nu nog een evenement van zes dagen, maar of dat in de toekomst nog zo is? Vorig jaar gooiden de kermisexploitanten een balletje op over een tiendaagse kermis. De reacties vanuit Venray waren toen niet bijster enthousiast, maar over het idee wordt nog steeds gesproken. “We wachten af hoe de kermis dit jaar loopt. Tijdens de evaluatie met de exploitanten zullen zij aangeven of ze denken dat de Venrayse kermis geschikt is om uit te breiden. Mocht dat zo zijn, dan gaan we kijken of er vanuit Venray ook genoeg draagvlak voor is”, aldus kermiswethouder Ike Busser.


Door Marit Brugman
De kermis van dit jaar is vergelijkbaar met de vorige keren. Er staan ongeveer evenveel attracties, met een paar grote publiekstrekkers zoals de Mach 5, een booster van 55 meter, een grote familieachtbaan en een grand carrousel met twee etages. Ook aan het programma is niets gewijzigd. “Een beproefde formule moet je niet zomaar veranderen”, vindt wethouder Busser. De kermisweekmarkt op de Julianasingel en de kermiskroegentocht staan kermismaandag op de agenda. De dinsdag staat in het teken van een kindermiddag met schmink en vermaak, waarna ’s avonds de traditionele vuurwerkshow plaatsvindt op het Gouden Leeuwplein. Woensdag wordt de kermis traditioneel afgesloten met een kermisloterij.
 De opening vindt op vrijdag 1 augustus wederom plaats op het Gouden Leeuwplein, waar de nostalgische kermis voor de derde keer is gevestigd. Het plein moet zich hiermee tot een vast onderdeel van de Venrayse kermis ontwikkelen. “In de toekomst zitten we met het feit dat het Mgr. Goumansplein gaat veranderen en niet meer beschikbaar is voor de kermis. Daarom moeten we toch een alternatief zoeken voor bijvoorbeeld de kinderkermis”, legt Busser uit. Waarom wordt er niet nu al een grote attractie geplaatst om het publiek naar de Gouden Leeuwplein te trekken? “Dat gaat niet. Daarvoor zou het plein wat meer gewicht moeten kunnen dragen. We hebben rekening te houden met de belastbaarheid door de parkeergarage die onder het plein is gevestigd.”
 Ondanks de ‘beproefde formule’ wordt er wel nagedacht over een eventuele wijziging van de kermis. Met name over het idee van een tiendaagse kermis, dat vorig jaar door de kermisexploitanten werd geopperd. “Het is belangrijk om na te blijven denken over de toekomst van het evenement. Het kan zijn dat nietsdoen een bedreiging is voor de kermis waardoor hij dood gaat bloeden. Daarom is alles bespreekbaar.” Tijdens de evaluatie op kermiswoensdag wordt met de kermisexploitanten overlegd of zij de Venrayse kermis daadwerkelijk geschikt vinden voor een uitbreiding naar tien dagen. Als dat het geval blijkt, gaat de gemeente peilen of er voldoende draagvlak vanuit ondernemers, bewoners en horeca in het centrum is. Busser: “Als je het mij persoonlijk vraagt, lijkt een tiendaagse kermis mij een fantastisch feest en fenomeen. Maar het moet wel gedragen worden en financieel haalbaar zijn voor de gemeente, exploitanten en horecaondernemers. Als de bestedingen door uitbreiding juist verdunnen over tien dagen, dan levert het te weinig op voor exploitanten en ondernemers.” Uit het gesprek met de kermiswethouder blijkt wel dat een eventuele uitbreiding niet slechts een leuk ideetje is vanuit de exploitanten, maar serieus wordt overwogen. Busser: “Iedere optie om Venray dynamischer, levendiger en bruisender te maken, willen we bespreken.”

artikel Peel en Maas 10 juli 2014