ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Het grote belang van Rooynet

donderdag, 03 april 2014 17:20 Het grote belang van Rooynet

Het Museum van de Psychiatrie maakt, als een van de meer dan 40 deelnemers aan Rooynet, al jaren gebruik van Rooynet om de collectie van het museum toegankelijk te maken voor een groot publiek. Dat is de grote kracht van Rooynet. Steeds meer mensen ontdekken Rooynet als medium om meer te weten te komen over de historie van Venray en omgeving.

De historische werkgroepen in de dorpen van Venray worden geprikkeld om foto’s en artikelen over hun dorp op Rooynet te plaatsen. Verenigingen gebruiken het medium om meer te laten weten over hun verleden. Soms is er zelfs een wedloop wie de meeste gegevens plaatst. Ook het Museum van de Psychiatrie doet hier aan mee.
Foto’s zijn een belangrijk onderdeel van de historische informatie. Maar ook worden er veel historische documenten en oude films geplaatst. Zo krijgen we bijvoorbeeld informatie over meer dan 100 jaar psychiatrie in Venray door de jaarboeken en verslagen van “Het Staatstoezicht op krankzinnigen en R.K. Krankzinnigengestichten” vanaf 1907.
Een aantal prachtige oude films geven een beeld over de instellingen St. Anna en St. Servatius en de betekenis van deze instituten voor Venray. Venray was rond 1900 een dorp met ongeveer 5000 inwoners waarvan een groot deel van de inwoners hard moesten werken op kleine boerderijen. De komst van de beide psychiatrische inrichtingen zorgden voor grote veranderingen in Venray. Op Rooynet zijn deze veranderingen in al zijn facetten op een mooie manier in beeld gebracht. Je kunt uren rondsurfen op Rooynet en als je niet op let, raak je eraan verslaafd. Kortom, Rooynet is een prachtig medium om Venray op de kaart te zetten.

Jac Haegens
Secretaris Museum van de Psychiatrie