ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Alcoholleeftijd en gezondheid

donderdag, 06 februari 2014 14:20 Alcoholleeftijd en gezondheid

Joris Fleuren, preventiemedewerker van gezondheidszorginstelling Vincent van Gogh, legt uit dat het gezondheidsaspect een van de belangrijkste redenen was om de alcoholleeftijd te verhogen. “Je hersenontwikkeling gaat door tot je 24e. De fase vanaf 15 of 16 jaar is daarin heel belangrijk. Helaas loopt dat samen met de puberteit, waarbij jongeren op stap gaan, experimenteren en grenzen opzoeken. Alcohol en drugs remmen je groei enorm. De ontwikkeling van verantwoordelijkheidsgevoel, concentratievermogen en de emotionele stap van puber naar volwassene worden dan gestopt, omdat door alcoholgebruik hersencellen afsterven.”
“Je hebt hier in de regio veel feesten die van oudsher geassocieerd worden met (veel) drinken, zoals carnaval of de kermis”
Dat wordt al heel snel gekoppeld aan gezelligheid. ‘Kom erbij, drink een pilsje mee’.”
Die cultuurverandering, dat gaat nog een hele opgave worden. Vaak geven ouders aan dat kinderen thuis, onder toezicht, best al wat mogen drinken. “Ze zeggen dan vaak ‘ik heb dat vroeger ook gedaan, ik ben er toch ook niet stommer van geworden’ of ‘het is maar een fase, dat gaat wel over.’ Dat laatste is vaak wel zo, maar als ze niet gedronken hadden, waren ze waarschijnlijk slimmer geworden”. We weten nu natuurlijk veel ook meer dan ongeveer 25 jaar geleden over hoe schadelijk alcohol is, met name met betrekking tot hersenschade en de ontwikkeling van kinderen en jongeren.
De nieuwe wet heeft ook gewoon wat tijd nodig om de norm te worden. “Kinderen die nu geboren worden, die weten straks niet beter.” Ik verwacht dan ook dat de startleeftijd van alcoholgebruik uiteindelijk structureel omhoog zal gaan. Nu blijkt in de praktijk dat al veel 11- en 12-jarigen al eens gedronken te hebben.
Veel mensen wuiven het gevaar van alcoholgebruik door jongeren weg. “Het normbesef is vaak ‘dat valt wel mee’. Hier is dan ook een duidelijke taak weg gelegd voor de ouders, zij moeten dan ook duidelijk zijn en hun grenzen aangeven en regels stellen met betrekking tot alcohol gebruik. En blijf vooral ook in gesprek over dit thema!!

Joris Fleuren
Outreachend Verslavingspreventiewerker Cluster Outreachende Zorg

Vincent van Gogh
Voor geestelijke gezondheidszorg
 

 

Gerelateerde artikelen

alcoholboekje

Lees verder

De alcoholvrije puber

Lees verder

Gemeente moet alcoholleeftijd handhaven

Lees verder

alcoholcontrole in Venray

Lees verder

Onze kinderen en alcohol

Lees verder

Jeugd- en Jongerenwerk Synthese

Lees verder

Alcoholgebruik door jongeren

Lees verder