ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Zestigplussers lezen makkelijker op tablet

donderdag, 07 maart 2013 16:40 Zestigplussers lezen makkelijker op tablet

Door Annelies - redactie Goed en Wel | vr 08-02-2013

De verkoop van digitale boeken is in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk inmiddels groter dan die van gedrukte exemplaren. Hoewel de houding ten opzichte van digitale boeken in andere landen conservatiever lijkt, is ook hier een toename in de verkoop van e-books waarneembaar. Uit recent onderzoek in Duitsland blijkt nu zelfs dat zestigplussers baat hebben bij het lezen van teksten op een tablet. Doordat het beeld contrastrijker is, zou het lezen de doelgroep makkelijker vergaan.

Voor het onderzoek lazen de bijna zestig proefpersonen negen teksten op een iPad2, een Kindle3 en een vel papier. Tijdens het lezen hielden de onderzoekers de hersenactiviteit en oogbewegingen in de gaten. Bij de proefpersonen tussen de 21 en 34 jaar was geen verschil merkbaar tussen de drie verschillende manieren van lezen, maar de proefpersonen zestig jaar en ouder namen teksten makkelijker tot zich via de iPad. Dit terwijl alle deelnemers voorafgaand aan het onderzoek hadden aangegeven een voorkeur te hebben voor het gedrukte woord.

De verklaring voor dit verschil zou moeten worden gezocht in het feit dat het beeld op een tablet contrastrijker is. Naarmate men ouder wordt - en de ogen achteruit gaan - zou men baat hebben bij een beeld met veel contrast, aangezien een afname van de contrastgevoeligheid leidt tot een langere leestijd. U kunt de resultaten van het onderzoek ook zelf bekijken op de website van het wetenschappelijk tijdschrift Plos One.

Hoe leest u uw boeken - digitaal of analoog? En wat zijn uw ervaringen met het lezen op een tablet?

 

Reacties

Door Annelies - redactie | zo 10-02-2013 (17:48)
Hoewel ik wel een iPad heb, heb ik daar nog nooit een volledig boek op gelezen. Ik heb weleens een poging gedaan, maar uiteindelijk ben ik toch telkens weer met een 'echt' boek in bed gekropen. Nu behoor ik volgens het onderzoek ook tot de groep waarbij één van de drie niet meer leesgemak met zich meebrengt, dus ik hou het voorlopig bij het papier. Ik vind het heerlijk om het papier tussen mijn vingers te voelen als ik de bladzijde omsla...


Door Linda Horsten | za 09-02-2013 (15:05)
De laatste tijd lees ik niet veel boeken heb daar geen tijd voor ,maar wel tijdschriften ( Happinez-yoga- daphne's diary) en wil dat toch wel zo met foto's bij een reportage lekker bladeren . eerst doorkijken en dan pas lezen. Doe dit nog zonder bril.Heb wel altijd moeite op teletekst de lettertjes te lezen kan me door de kleur niet bij het woord houden of zo'n tablet iets voor mij is? zou het niet weten .Maar hoor wel van mensen die op vakantie gaan ,die hoeven geen stapel boeken meer mee te nemen daar is het fijn voor .


Door Minerva | vr 08-02-2013 (18:55)
Ik lees heel graag en veel.
Op een tablet lezen vooral met verlichting vind ik heel plezierig, lekker licht in de hand als je tenminste een lichtgewicht tablet hebt.
Het vasthouden is minder vermoeiend vooral als het een boek betreft wat veel bladzijden betreft.
Ik lees daarop vooral in de avond met een reader als het minder licht is en in bed. Ideaal vind ik dit.
Maar een echt boek, dat je voor het eerst open slaat, de bladzijden nog een beetje stijf en dan het omslaan van de bladzijden, daar kan toch ondanks de voordelen van een reader niets tegenop.
Ik,kan echt even genieten van het in handen houden van een nieuw boek. Vooral als het dan ook nog gebonden is. Heerlijk vind ik dat.
Nieuwe boeken leen ik dan ook nooit uit, ik ben de eerste die de bladzijden mag omslaan.
Als dat niet zo is is de betovering weg voor mij.
Dus voor mij allebei, tablet maar ook het echte gedrukte boek.
Als een schrijver voor mij belangrijk is wil ik het ook in een echt boek hebben, dat kan ik dan bewaren in de boekenkast. Vooral de literaire klassiekers vinden een weg in mijn boekenkast en niet op de reader.

Gerelateerde artikelen

BiblioNu digitaal

Lees verder

De nieuwe bibliotheek in Venray.

Lees verder

Persbericht toekomstvisie van de bibliotheek.

Lees verder

Persbericht over uitslag klantenonderzoek BiblioNu

Lees verder

Hoe ziet de huidige bibliotheek er straks uit ?

Lees verder