ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Een kant en klaar concept voor een ijshal.

donderdag, 07 februari 2013 16:40 Een kant en klaar concept voor een ijshal.

Een nieuw initiatief moet ervoor zorgen dat het aantal ijshallen in Nederland een nieuwe vlucht gaat maken. Een projectgroep heeft een kant-en-klaar concept ontwikkeld voor een extreem energie-efficiënte hal die voor zo'n vier miljoen euro compleet kan worden opgeleverd.

Binnen de projectgroep werken een milieudeskundige, een eigenaar van een installatiebedrijf en een maritiem werktuigkundige samen. Ook zijn er twee ingenieursbureaus betrokken bij het project. Het betreft eenvoudige hallen met ruimte voor 1200 tot 1500 toeschouwers, horeca, krachthonk en kantoorruimte. Volgens initiatiefnemers Ron Aberson, Benny Hiemstra en Gerard van der Heide is de hal in energie tot 85 procent zuiniger ten opzichte van vergelijkbare ijshallen, wat de exploitatie na de bouw aanzienlijk verlicht.
In het project wordt onder meer gebruik gemaakt van een op groene energie rijdende Zamboni. Opvallend is ook het aanbrengen van een van speciaal glas gemaakt scherm tussen tribune en ijsvloer. Bij niet-publieks-evenementen kan deze worden afgesloten, zodat de kou van de ijsvloer niet verloren gaat en er dus energie wordt bespaard. De toepassingen van warmte terugwin koppelingen en het gebruik van bio-energie maken de hal verder energiezuinig en Co2-neutraal.
De bouwprijs is volledig inclusief. Zelfs de ruimtes in de ijshal worden volledig gemeubileerd afgeleverd. De initiatiefnemers bieden ook pakketten aan rond de exploitatie van de hal. Daarbij kan worden gedacht aan een ijshockeyschool, een shorttrack-school, een ijsdansschool en een curlingschool. Er is zelfs een opzet voor een professioneel ijshockeyteam als optie aanwezig.
De initiatiefnemers zijn nog voorzichtig over de contacten die ze hebben voor de hal. ‘Door gemeentelijke bezuinigingen zien veel gemeentes af van de bouw van een ijshal. Onze insteek is echter dat exploitatie en beheer helemaal niet onder de gemeente hoeft te vallen. Uiteraard is gemeentelijke medewerking wel vereist', zegt Van der Heide. Zwolle, Assen en Drachten zijn enkele van de locaties die de initiatiefgroep op het oog heeft.