Naar de mening van inVENtief is een gemeentehuis het huis van de gemeenschap.
Dat wil zeggen dat de burgers daar de noodzakelijke administratieve "boodschappen" en handelingen moeten kunnen doen met de daarvoor aangestelde ambtenaren en de gekozen politici.
Voor de politici komt daar nog bij het dat er open en transparant gedebatteerd wordt en er verantwoording wordt afgelegd over de verschillende politieke voorstellen die nodig zijn om de gemeente Venray te kunnen laten functioneren.
Dat moet zonder al te veel belemmeringen kunnen gebeuren. Daarvoor zijn in het gemeentehuis vergaderkamers beschikbaar en is de raadszaal beschikbaar.
Toetredingsbelemmeringen moeten er dan ook niet zijn.
Wel is het zo dat de gemeentelijke organisatie volgens logistieke patronen moet kunnen werken om tot een optimaal rendement voor de burgers te kunnen komen.
De vraag is of dat optimale rendement bereikt wordt door enkel en alleen nog maar op afspraak in contact te kunnen komen met de ambtenaren en de politici.
Om te bezien waar de balans ligt is er nu de proef gaande van het doen van de "boodschappen" in het gemeentehuis slechts na een afspraak gemaakt te hebben.
Uitdrukkelijk is ons als raadsfractie op vragen geantwoord dat eerst de proef geëvalueerd zal worden voordat er verdere besluiten over de openbare toegankelijkheid - lees openstelling - zullen worden genomen.
Als het burgerinitiatief wil peilen hoe de bevolking er over denkt is dat prima, maar de nuance moet wel zijn dat niet alle "boodschappen"op ieder gewenst moment gedaan kunnen worden. Sommige boodschappen vragen nu eenmaal voor de ambtenaar dan wel voor de politici enige voorbereidingstijd.
Tino Zandbergen, fractieleider inVENtief