ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Sluiting kerken in Bisdom Roermond

donderdag, 04 oktober 2012 17:10 Sluiting kerken in Bisdom Roermond

Verschillende bisdommen zullen in de komende tien jaar noodgedwongen tientallen kerkgebouwen moeten sluiten. Dit is het gevolg van een grote leegloop in de kerk. Dat lieten woordvoerders van de bisdommen donderdag weten.
Het bisdom Roermond presenteerde het beleid voor de komende tien jaar. Het bisdom besluit om tot 2020 vele tientallen, mogelijk zelfs honderd kerken te sluiten.

De huidige driehonderd parochies zullen worden ondergebracht in vijftig federaties met elk gemiddeld zes parochies. Een woordvoerder van het bisdom liet donderdagochtend weten dat de sanering het gevolg is van wat hij ''de verdamping van de volkskerk'' noemt.

Het bisdom Den Bosch heeft een vergelijkbaar toekomstplan . Ook hij zal zijn parochies terugbrengen, van 230 tot 57. In de afgelopen tien jaar heeft het bisdom noodgedwongen al ongeveer 65 kerken moeten sluiten. Voor de komende tien jaar verwacht Den Bosch eenzelfde aantal kerkgebouwen te moeten sluiten.

Utrecht
Ook het bisdom Utrecht heeft haar driehonderd parochies al teruggebracht tot 49. Ondanks deze fusie is het aantal kerkgebouwen gelijk gebleven. Twee parochies hebben inmiddels een plan opgesteld om afstand te doen van ongeveer elf kerkgebouwen. Een precies aantal en wanneer de kerken zullen sluiten is nog onbekend.

De bisdommen Breda en Groningen-Leeuwarden laten weten met vergelijkbare ontwikkelingen bezig te zijn. Zij zijn nog in een vroegere fase. Het bisdom Haarlem-Amsterdam geeft ook aan te maken te hebben met de sluiting van kerkgebouwen, maar het heeft nog geen beleidsplan. Dit bisdom heeft besloten de parochies te behouden, maar ze wel te stimuleren in regio's met elkaar samen te werken. Het bisdom Rotterdam was niet bereikbaar voor commentaar.

Eerder maakte de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) bekend dat zij verwachten in het komende decennium 25 à 30 procent van hun kerkgebouwen te moeten sluiten.