ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Veranderingen in het winkellandschap

donderdag, 06 september 2012 17:20 Veranderingen in het winkellandschap

Leegstand winkels neemt opnieuw sterk toe
De leegstand van winkelpanden is het afgelopen jaar nog verder toegenomen. Steeg het aantal leegstaande winkelpanden tussen 2009 en 2010 nog met 9%, afgelopen jaar steeg dit zelfs met 10%. Steeds meer panden staan structureel leeg.
Van de 220.000 winkelpanden in Nederland staan er op dit moment 13.259 leeg (5,96%). Het aantal leegstaande panden is daarmee in twee jaar tijd met 20% gestegen. Deze groeiende leegstand is nog steeds te wijten aan de economische crisis en de consument die daardoor de hand op de knip houdt.

Tegelijkertijd met de stijging van de winkelleegstand, is ook het aantal vierkante meters winkelverkoopvloeroppervlak (wvo) toegenomen. In een jaar tijd is er ruim 430.000 m² wvo bijgekomen (1,5%), waardoor het totaal aantal op 29.450.000 komt. Hiervan staat bijna 1.750.000 m² wvo (5,94%) leeg.

Verschillen per provincie
Per provincie zijn er grote verschillen in de leegstandscijfers. Zo is de leegstand in Noord-Holland met 3,77% het laagst, gevolgd door Utrecht met 4,51%. Net als vorig jaar zien we in provincies waar de bevolkingskrimp nog wordt verwacht, dat de leegstandscijfers hoger liggen. De grootste leegstand is wederom te vinden in Limburg (9,02%) en Zeeland (7,59%).

Verschillen per branche
Uit de cijfers is ook op te maken in welke branches de leegstandscijfers bovengemiddeld zijn gestegen. De branches die afgelopen jaar moeilijker dan gemiddeld hun hoofd boven water konden houden, waren Kleding & Mode, Huishoudelijke- & Luxe Artikelen, Wonen, Detailhandel Overig en Financiële Instelling.

Verschillen per winkellocatie
Als we de leegstandscijfers segmenteren naar soort winkellocatie, zien we dat de leegstand op A1-locaties met 2% stabiel is. Op C-locaties (de veel minder drukke straten in steden) stijgt de leegstand verder naar 12,3%. Dit betekent dat daar één op de acht winkels leeg staat. De dynamiek op deze locaties is er groot, omdat er tegelijkertijd ook sprake is van een flinke onttrekking van de (winkel)voorraad. Er zijn het afgelopen jaar meer panden dan ooit omgebouwd tot woning of kantoor.

Winkelgebieden met hoogste leegstand
Net als vorig jaar staan Centrum Schiedam en Centrum Geleen weer in de top van de (door Locatus getelde) winkelgebieden met de hoogste leegstand: 20% en 18%. Maar de hoogste leegstand is te vinden in Echt (21%). In Rotterdam Oude Noorden staat 17% van de winkelpanden leeg. Positieve uitschieters zijn Centrum Amsterdam (2,33%) en Centrum Utrecht (3,45%).