ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

belparkeren: betaal voortaan achteraf

donderdag, 05 april 2012 17:30 belparkeren: betaal voortaan achteraf

In Venray kunt u ook gebruik maken van belparkeren. U kunt daarmee overal voor de werkelijke parkeerduur betalen met behulp van uw mobiele telefoon, ook op straat. Venray is de eerste gemeente in Limburg die belparkeren mogelijk maakt.

Hoe werkt het?
1. U registreert zich eenmalig via internet bij één van de aangesloten belparkeerproviders. Zie onderstaande tabel.
2. U komt aanrijden bij de parkeerlocatie. U meldt zich met uw mobiele telefoon aan bij de parkeerlocatie door het viercijferig zonenummer door te bellen of sms'en. Dit zonenummer staat op de paal boven de parkeerautomaat. De precieze aanmeldprocedure vindt u op de website van uw provider;
3. U loopt naar uw afspraak / bezoekt het centrum;
4. Als u weer terugkomt bij uw parkeerlocatie herhaalt u stap twee. Een centrale database registreert vervolgens hoeveel parkeertijd u moet betalen.
U kunt natuurlijk ook nog op de oude manier betalen. Mensen die geen mobiele telefoon hebben of deze niet willen gebruiken voor parkeren, kunnen gewoon vooraf een kaartje kopen bij de parkeerautomaat.


Registreren

U kunt zich nu registreren! U kunt kiezen uit drie providers die belparkeren in Venray aanbieden. Daarnaast kunt u met Stadspasparkeren en Parkmobile ook op de slagboomterreinen en in parkeergarage Gouden Leeuw parkeren door middel van een pas of token. In onderstaande tabel is weergegeven wat de functionaliteiten zijn per provider.

Provider Belparkeren op straat Toegang tot slagboomterreinen en garage met pas/token Registratie inwoners van Venray Registratie bezoekers van Venray
Stadspasparkeren, Parkmobile, Park-line.

Let op:
1. Aan het token of pas kunnen kosten verbonden zijn. Voor de bedragen zie de website van de betreffende provider.
2. Wilt u ook buiten Venray gebruik maken van belparkeren, dan heeft u in sommige gevallen een aparte parkeerkaart nodig. Raadpleeg daarvoor de website van de betreffende provider.

Kosten

Het parkeergeld wordt achteraf maandelijks geïncasseerd door de belparkeerprovider. Voor belparkeren kunt u zich als incidentele gebruiker of als abonnee registreren. Registratiekosten zijn eenmalig. Als u zich als incidentele gebruiker aanmeldt betaalt u per transactie. Bent u abonnee dan betaalt u een vast bedrag per maand, ongeacht het aantal keren dat u parkeert. Voor de bedragen per provider kijk op hun website.

U kunt uw betaalwijze (per transactie/per maand) via uw persoonlijke pagina aanpassen. Verder betaalt u het reguliere parkeertarief. Met belparkeren betaalt u echter achteraf, en dus nooit teveel. U hoeft uw parkeertijd immers niet van te voren in te schatten.

Voordelen

Belparkeren biedt de volgende voordelen ten opzichte van vooraf een kaartje kopen:
• Niet meer teveel parkeergeld betalen, u betaalt voor de werkelijke parkeerduur
• Geen gehaast omdat de parkeertijd afloopt
• Geen risico op een parkeerbon
• Geen kleingeld of chipknip nodig
• Je hoeft niet meer naar de automaat te lopen
• Automatisch achteraf betalen in bijna 30 andere steden


Veelgestelde vragen


Bij een nieuw systeem komen uiteraard veel vragen op waar u antwoord op zou willen hebben. We hebben de belangrijkste vragen hieronder op een rij gezet:

Kan ik ook nog met munt- of papiergeld betalen?
Ja, belparkeren is een extra service. U kunt ook nog op de oude manier uw parkeergeld betalen.

Kan ik op de slagboomterreinen en in de parkeergarage Gouden Leeuw ook belparkeren?
Ja, daarvoor ontvangt u van de provider een pas of token die u voor de lezer van de automaat houdt. Daarmee meldt u zich aan en gaat de slagboom omhoog. Bij het uitrijden houdt u de pas opnieuw voor de lezer en u kunt het terrein verlaten. Net als op straat wordt de werkelijke parkeertijd achteraf afgerekend.

Ik heb mijn auto ergens aangemeld. Als ik mijn auto wil verplaatsen naar een andere parkeerlocatie, kan dat?
Ja dat kan, mits het parkeertarief niet hoger is dan op de locatie waar u zich heeft aangemeld. Is het tarief wel hoger, dan moet u zich eerst van de oude locatie afmelden en daarna opnieuw aanmelden.

Hoe weten de parkeerwachters of ik mij heb aangemeld?
De parkeerwachters zijn uitgerust met speciale handhavingsapparatuur. Als er geen parkeerkaartje of vergunning achter de voorruit ligt wordt hiermee het kenteken gescand. Door een rechtstreekse GPRS-verbinding wordt gecontroleerd of de auto voor belparkeren staat aangemeld. Wordt het kenteken niet herkend dan wordt er een parkeerbon uitgeschreven.

Kan ik meerdere kentekens registreren?
Ja dat kan, via een persoonlijke internetpagina kunt u extra kentekens toevoegen. Ook kunt u uw kenteken of gegevens wijzigen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de betreffende provider of de afdeling Publieksdiensten van de gemeente Venray, tel. 0478-523333.