ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Venray pakt illegale taxi aan

donderdag, 01 maart 2012 16:10 Venray pakt illegale taxi aan

Venray pakt illegale taxi’s aan
Tijdens een gezamenlijke handhavingactie hebben de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT, voorheen Inspectie Verkeer en Waterstaat) en de politie in de nacht van zaterdag op zondag in Venray twee illegale taxi’s van de straat gehaald. De bestuurders zijn aangehouden. Beide personen waren bovendien uitkeringsgerechtigden. De handhavingactie is in samenwerking met de gemeente uitgevoerd.
Aanleiding voor de gezamenlijke actie is onder meer de toename van het aantal illegale taxi’s in het Venrayse centrum. Reguliere taxibedrijven zien met lede ogen aan dat illegale taxi’s, ook wel snorders genoemd, de klanten voor hun neus wegkapen. In een aantal gevallen worden de zwartrijdende taxichauffeurs ook gefaciliteerd door horecabedrijven. De kroegbaas heeft dan het telefoonnummer van de snordertaxi achter de bar liggen, blijkt uit informatie van de lokale taxibranche en passagiers die gebruik maken van deze snorders. Om diverse redenen is de markt voor illegaal vervoer van personen in Venray tegen betaling ontstaan. Zo is er onvoldoende aanbod door reguliere taxibedrijven op piekmomenten. Ook lijkt een snorder vaak goedkoper dan een reguliere taxi. Maar illegaal taxivervoer, ook wel snorder taxi, is een misdrijf en is daarnaast een economisch delict. Hier staan forse boetes op die kunnen oplopen tot € 4035,-.

Pakket maatregelen
De handhavingactie maakt onderdeel uit van een pakket aan maatregelen die de gemeente, de politie en de inspectie na concrete signalen over illegaal taxivervoer in Venray hebben ingezet. De aanpak richt zich niet alleen op de snorder zelf, maar ook op personen of ondernemers die dit illegaal taxivervoer faciliteren. Het uitlokken van een misdrijf is namelijk ook een misdrijf. Verder is er aandacht voor het aanbod van taxivervoer en dan met name op de piekmomenten in het weekend. Dit moet voldoende zijn, zodat er geen ruimte ontstaat voor illegaal taxivervoer.

Niet verzekerd
Tot slot richt de actie zich ook op de potentiële klanten van de snorders. Door gebruik te maken van een zwarte taxi werkt de klant mee aan een misdrijf en is dus strafbaar. “Bovendien is de klant als inzittende bij een ongeval en/of letsel niet verzekerd. Ook kan een klant met een klacht nergens terecht. Dat nemen consumenten allemaal voor lief omdat ze denken dat een snorder goedkoper is. Dit blijkt echter in veel gevallen onjuist te zijn. Doordat er niet met een meter gewerkt wordt, is er onduidelijkheid over de ritprijs. Met name bij korte ritten blijkt dat de reguliere taxi voordeliger is. Door te kiezen voor een erkende taxi, die herkenbaar is aan de blauwe kentekenplaat en zichtbare tarieven, ondernemersgegevens en klachtenregeling, kiezen klanten voor veiligheid en kwaliteit tegen een eerlijke prijs”, aldus een woordvoerder van de inspectie.

 

Gerelateerde artikelen

Standpunt Verstraaten Personenvervoer

Lees verder

Illegale taxi onder de loep

Lees verder

Jurisprudentie over snorders

Lees verder

Vakblad voor Taxi Professionals

Lees verder

Zonder snorders komen we nergens

Lees verder

Heeft u wel eens in de avond of nacht een taxi nodig gehad?

Lees verder