ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Nieuwe start op een eigen plek

donderdag, 02 februari 2012 17:00 Nieuwe start op een eigen plek

Jongeren tevreden over keuze De Wieën
Het besluit van de gemeenteraad om een nieuw jongerencentrum te bouwen op sportpark De Wieën, is goed gevallen bij de stichting PopPodium. Na een urenlange discussie ging vorige week dinsdag de kogel door de kerk. “Er is inderdaad flink gediscussieerd”, zegt voorzitter Rik Gielens, die op de publieke tribune zat. “We zijn tevreden met de uitkomst. We kunnen straks een nieuwe start maken op een eigen plek.” 

De jongeren hadden zich ook kunnen schikken in de herbouw van café ’t Podium. Met die optie kwam het CDA, na de brand van 23 oktober 2011. Maar de gemeenteraad koos uiteindelijk voor De Wieën. “Daar hebben we steeds onze pijlen op gericht. Afgelopen jaar is er in de klankbordgroep hard aan gewerkt”, zegt Gielens. “Tot aan de brand hebben we nooit aan ’t Podium gedacht. Naast de weerstand vanuit de buurt, blijkt ook het programma van eisen lastig te realiseren in het pand van ’t Podium.”
De stichting PopPodium is vooral blij dat het straks op eigen benen kan staan. In de afgelopen vijf jaar moest het jongerencentrum het pand aan de Kruisstraat delen met een commercieel jongerencafé. “Mensen wisten vaak niet het verschil. Terwijl wij met onze vrijwilligers heel anders bezig waren dan de commerciële uitbater. Het was geen ideale combinatie en het heeft eigenlijk nooit goed geboterd. Dan is het ook lastig om een eigen naam op te bouwen”, vindt Rik Gielens, die daarom verheugd is dat het PopPodium straks ‘alleenheerser’ is in het nieuwe pand op het sportpark.
In de raadsvergadering kwam ineens Dingus weer ter sprake. Het voormalige jongerencentrum leverde jarenlang in onmin met de gemeente, dat in 2006 het gebouw aan de Hoenderstraat sloot. Sindsdien is Dingus dakloos. “Het heeft me wat verbaasd”, reageert Rik Gielens. “Dingus claimt een plek in het jongerencentrum. Daar zijn wij erg kritisch over.” Gielens vindt dat wethouder Twan Jansen het goed verwoordde: niet praten met de oude hap, wel met de tweede generatie. “Met de jongeren willen we zeker aan tafel zitten. Dingus heeft zich in het verleden altijd op hardcore gericht. Dat trok foute figuren aan en de Lonsdale-jongeren kwamen opzetten. Dat heeft tumult in Venray veroorzaakt.”
PopPodium richt zich op alle muziekstromingen, met uitzondering van hardcore, om zo veel mogelijk groepen jongeren te bedienen. “Wij sluiten hardcore niet uit. En als we daarmee beginnen, letten we goed op wie we binnen halen.” Gielens heeft er geen zicht op hoe groot de aanhang van Dingus is en waar ze zich in Venray ophoudt. “Het is voor ons lastig te volgen. Ze hebben ons wel eens dwars gezeten door ongevraagd foto’s te nemen, waar mensen problemen mee kregen. Er is zelfs een keer een opstootje geweest. Maar we kennen ook toffe gasten van Dingus en die zijn welkom. Net als iedereen die iets wil organiseren.”
De komende anderhalf jaar heeft het jongerencentrum tijdelijk onderdak in de oude kantine van sporthal De Wetteling. “Anderhalf jaar kunnen we daar terecht. Het zou mooi zijn als we medio 2013 kunnen overstappen naar de nieuwbouw. In de tussentijd gaan we een mooi honk maken van de kantine. Daar gaan we nu mee aan de slag.”

 (uit Peel en Maas van 26 Januari 2012)