ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Jongerencentrum toch naar sportpark De Wieën

donderdag, 02 februari 2012 16:50 Jongerencentrum toch naar sportpark De Wieën

Belofte ‘redt’ buurt ‘t Podium
De belofte aan de buurt dat het jongerencentrum slechts tijdelijk een plek in café ’t Podium aan de Kruisstraat in Venray zou krijgen, telde ‘erg zwaar mee in de keuze voor sportpark De Wieën’. Dat stelde fractievoorzitter Martin Leenders van coalitiepartij Samenwerking dinsdagavond tijdens het drie uur durende debat over het nieuwe jongerencentrum. “Belofte maakt schuld. Wij willen een betrouwbare overheid zijn.”
De fractieleiders Bert Linskens (PvdA), Carla Brugman (PP2) en Ingeborg de Barbanson (VVD) lieten zich in gelijke bewoordingen uit. Ook zij vinden dat de politiek het niet kan maken om die afspraak te schenden. De fractieleiders van Samenwerking, PvdA, PP2 en VVD zetten ook grote vraagtekens bij het voorstel van het CDA om het op zondag 23 oktober 2011 door een brand verwoeste café aan de Kruisstraat te herbouwen. Het horecapand was tot die brand eigenlijk geen serieuze optie meer. Het café voldeed niet aan de geluidsnormen en bovendien was aan de omwonenden beloofd dat de soos er hooguit (2007 tot 2012) onderdak zou krijgen. De brand was voor het CDA, met 10 van de 27 zetels de grootste partij in de Venrayse gemeenteraad, aanleiding voor te stellen om de jeugdsoos opnieuw een plek te geven in een verbouwd ’t Podium. Het pand zou dan goed geïsoleerd worden, zodat er geen geluidsoverlast zou zijn. Bovendien zou de investering in ’t Podium volgens CDA 500.000 euro goedkoper uitvallen en zou herbouw van het café sneller te realiseren zijn dan nieuwbouw op De Wieën. Samenwerking, PvdA, VVD en PP2 bleven echter achter het voorstel van B en W staan. Wél willen de partijen dat het college onderzoekt of de bouw van het nieuwe jongerencentrum op De Wieën goedkoper uitgevoerd kan worden dan de geplande 1,5 miljoen euro. “Een kleinere en goedkopere variant op De Wieën moet mogelijk zijn”, stelde PP2-fractieleider Carla Brugman. “Onze grootste zorg is dat het grote gebouw voor de helft leeg komt te staan.”
Met het besluit van Samenwerking, PvdA, VVD en PP2 ging meteen ook een dikke streep door het voorstel van oppositiepartij SP, die pleitte voor een extra onderzoek naar de locatie De Gouden Leeuw. Ook het voorstel van fractieleider Tino Zandbergen van eenmansfractie inVENtief, die het besluit zes weken op wilde schorten totdat de gemeente tot een akkoord zou zijn gekomen met het bestuur van jongerencentrum Dingus over deelname in de nieuwe ‘jongerensoos-plus’, kreeg onvoldoende steun. De gemeenteraad vond wel dat het gemeentebestuur daarover met Dingus moet praten. Wethouder Twan Jansen wil dat wel doen, maar alleen met de jeugd van Dingus en met enig voorbehoud. “Ik wil in ieder geval niet praten met die oude hap, maar wél met de tweede generatie. We hebben Dingus in eerdere gesprekken ook aangeboden om deel te nemen in de klankbordgroep voor het jongerencentrum, maar dat is helaas niet gebeurd. Wél zijn de gesprekken over onder meer de afwikkeling van de schadeclaim voortgezet. Die dialoog willen we openhouden.”
Jongerencentrum Dingus, dat was gevestigd aan de Hoenderstraat, sloot zes jaar geleden, voor de opening van het jongerencentrum in ’t Podium, op last van de gemeente de deuren. Het bestuur van Dingus, dat sindsdien ‘ondergronds’ op verschillende plekken in de gemeente onderdak vond, wil daarvoor bij de gemeente Venray nog steeds een schadeclaim indienen van 1,2 miljoen euro. Het bestuur gaf kortgeleden aan graag in een nieuw jongerencentrum te willen participeren. En het CDA? Dat bleef bij zijn standpunt dat herbouw van ’t Podium de beste optie is. “Wij willen geen geld over de balk gooien”, besloot John Michels.

(uit Peel en Maas van 19 Januari 2012)