ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Herbouw Podium vijf ton goedkoper

donderdag, 02 februari 2012 16:40 Herbouw Podium vijf ton goedkoper

Gemeenteraad beslist op 17 januari over nieuw jongerencentrum.

De brand van zondag 23 oktober 2011 heeft de komst van een nieuw jongerencentrum een geheel andere wending gegeven. Was die brand er niet geweest, dan had de gemeenteraad op 1 november besloten op sportpark De Wieën nieuwbouw te plegen voor 1,5 miljoen euro. Daarvoor was een ruime meerderheid. Vanwege de brand werd het onderwerp toen van de agenda gehaald.
Op dinsdag 17 januari keert het agendapunt terug. Hetzelfde voorstel van het college ligt weer op tafel, maar de kans dat De Wieën het haalt is klein geworden. De andere twee locaties uit de top drie (de Gouden Leeuw en het scoutinggebouw aan de Oostsingel) zijn al eerder buiten beeld geraakt. Herbouw van het jongerencafé aan de Kruisstraat luidt het tegenvoorstel van het CDA, met tien zetels de grootste partij in de gemeenteraad. Het horecapand was tot aan de brand van 23 oktober geen serieuze optie meer. Het café voldeed niet aan de geluidsnormen en bovendien was aan de buurt beloofd dat de jongerensoos er hooguit vijf jaar (2007 tot 2012) onderdak zou krijgen.
Het CDA ziet enkele grote voordelen ten opzichte van nieuwbouw op De Wieën. Door herbouw van ’t Podium wordt een halfjaar tijdwinst geboekt en bovendien valt de investering zo’n 500.000 euro goedkoper uit. Wellicht dat de kosten van 1 miljoen euro nog lager uitvallen door de uikering van verzekeringsgeld. Het pand is eigendom van de gemeente, dat voornemers was na het vertrek van de jongeren de horecabestemming ervan af te halen. Het gebouw zou dan verkocht worden voor werken (kantorenpand) of wonen (appartementencomplex). Winkels is op deze plek net buiten de binnensingel geen optie. Volgens CDA-fractieleider John Michels levert het gebouw bij verkoop echter weinig op, gezien het overaanbod op de kantoren- en woningmarkt. Begin 2007 betaalde de gemeente nog 900.000 euro voor het gebouw en het naastliggende perceel aan de Kruisstraat.
Raadslid Michels herinnert eraan dat toen al bekend was dat een optimaal gebruik als jongerencentrum onmogelijk was. “Er moesten geluidwerende maatregelen ter waarde
van zeker 250.000 moesten euro worden aangebracht. Deze extra investering werd destijds als
niet redelijk beschouwd en is daarom ook niet gedaan.”
Volgens Michels schort het bij de geluidsisolatie vooral aan de dakconstructie. Tijdens de brand is het dak geheel verwoest en hebben de inrichting en het inventaris forse water- en rookschade opgelopen. Bij de herbouw kan het pand volledig aangepast worden aan de eisen van een jongerencentrum. De ongelukkige combinatie met een commerciële kroeg is straks ook van de baan. Het huurcontract met café-uitbater Gijs Schapendonk is per 1 juni 2012 opgezegd.
Op het terrein is ook voldoende ruimte voor uitbreiding, zoals kleedruimtes en backstage.
De vraag is of PvdA, Samenwerking, VVD en PP2 op 17 januari dezelfde ommezwaai maken als het CDA. Deze partijen toonden zich eerder voorstander voor De Wieën. SP en inVENtief hadden een afwijkende mening. SP zag meer in een plek in de Gouden Leeuw terwijl inVENtief al eerder, nog voor de brand, koos voor de Kruisstraat.
De voorkeur van de jongeren ging eveneens uit naar De Wieën. Rik Gielens, voorzitter van stichting PopPodium, liet eerder weten herbouw niet af te wijzen. “Dan moet er wel drastisch wat veranderen aan de inrichting. Het is nu een commerciële kroeg en geen jongerensoos.” Het jongerencentrum heeft tijdelijk, tot medio 2013, onderdak gevonden in de oude kantine van sporthal De Wetteling.

(uit Peel en Maas van 12 Januari 2012)