ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Proef : plastic afval ophalen aan huis

donderdag, 31 maart 2011 11:50 Proef : plastic afval ophalen aan huis

Proef: plastic afval ophalen aan huis

publicatiedatum: 22-04-2010
De gemeente gaat binnenkort starten met een proef om plastic afval gratis aan huis op te halen. Momenteel kunnen de inwoners hiervoor terecht bij de terminals bij de supermarkten en in de dorpen. Deze mogelijkheid blijft bestaan, maar tot het einde van dit jaar wil wethouder Ike Busser (Samenwerking) bekijken of het aan huis ophalen een beter alternatief is.

Daarover zijn de gemeenten nogal verdeeld. In Zuid-Limburg geven veel gemeenten de voorkeur aan het ophalen van het kunststof afval aan huis. Dit zou niet alleen goedkoper, maar ook efficiënter zijn. De scheiding van de diverse soorten afval (flessen, flacons, verpakkingen) gebeurt dan achteraf. Terwijl andere gemeenten juist pleiten voor afvalscheiding vooraf, door de burgers bij de terminals. In Venray verloopt de inzameling van plastic afval redelijk goed. Het grootste probleem is dat de containers er eigenlijk niet geschikt voor zijn. Deze terminals zijn destijds aangeschaft om blikjes in te zamelen en te pletten. Dit bleek ook al niet goed te werken. Sinds medio vorig jaar doen ze dienst voor het kunststof afval.
Maandag in de commissie Stedelijk Beheer stelde Wiske Koster (CDA) vragen. Ze pleit voor een beter inzamelsysteem. Want de terminals raken snel verstopt doordat het lichte verpakkingsafval niet naar beneden valt en oppropt boven in het apparaat. “Met als gevolg veel plastic afval naast de container”, aldus Koster. “Omdat burgers hun afval niet kwijt kunnen, neemt de rommel steeds grotere vormen aan.” Ike Busser erkent de problemen. In enkele dorpen zijn al extra containers geplaatst. “Daarnaast maken we ze eerder leeg met extra ophaalrondes”, zegt de wethouder, die de rommel eveneens een doorn in het oog is. Vanaf 3 mei komen er stickers op de terminals, met de waarschuwing dat er geen afval naast gezet mag worden. Er worden ook boetes uitgedeeld.
Op 11 mei neemt het college een besluit over de vervolgaanpak. “Het gaat om drie sporen”, legt Busser uit. Er komt een proef voor inzameling aan huis. Eén terminal wordt aangepast met een ‘persmechanisme’, zodat het afval compact op de bodem wordt verzameld. En de mogelijkheid wordt onderzocht of verenigingen een rol kunnen spelen bij het aan huis ophalen. “We denken dan aan dezelfde formule als bij inzameling van oud papier”, aldus Busser.