ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Politie heeft een Bike-team

donderdag, 04 november 2010 13:00 Politie heeft een Bike-team

Politie zet biketeam in tijdens kermis

Venray - publicatiedatum: 30-07-2010

De politie zal dit jaar tijdens de kermis in Venray een biketeam inzetten. Met de vier politieagenten op de fiets wil de politie sneller en flexibeler kunnen inspelen op mogelijke incidenten en beter zichtbaar en aanspreekbaar zijn voor de kermisbezoekers.

Het is de eerste keer dat een biketeam in Venray wordt ingezet. Om de veiligheid van de ruim 100.000 bezoekers weer te kunnen borgen, heeft de politie een pakket aan maatregelen getroffen. Maatregelen die vallen onder de noemer ‘zo lang het gezellig is, accepteren we alles, zodra mensen over de schreef gaan, accepteren we niets’. De harde aanpak heeft de voorbije weken al geleid tot verschillende arrestaties. Raddraaiers die nog een boete hadden uitstaan of een straf moesten uitzitten, zijn bewust in de aanloop naar de kermis opgepakt, zodat ze tijdens de kermis ‘van straat zijn’. Er zal ook dit jaar weer veel politie-inzet tijdens de Venrayse kermis zijn, van vrijdag 30 juli tot en met woensdag 4 augustus. Vanuit een grote mobiele post op de Schoolstraat zal de politie al vroeg in de middag gaan surveilleren. Ook in de aangrenzende straten en wijken van de kermis zal het toezicht intensief zijn. De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kent de politie de bevoegdheid toe om ook dit jaar gebiedsontzeggingen op te leggen aan mensen die zich ernstig misdragen tijdens de kermis. Er zal extra worden gelet op zakkenrollers, fietsendieven, wildplassers, geweldplegers en dronkenlappen.

De isteek is om de kermis in Venray veilig te houden, geeft politiechef John Geraedts van de politie Venray aan. “De kermis is het grootste evenement van Venray en staat bekend als een veilig en gezellig familiefeest. Dat willen we zo houden. Daarom willen we ook goed aanspreekbaar en duidelijk zichtbaar zijn op de kermis. De mobiele post op de Schoolstraat moet je dan ook zien als een echte politiepost. Mensen kunnen er meldingen en aangiftes doen. Door heel dicht bij de mensen te zijn, hopen we ook dat we snel worden ingeseind door bezoekers van de kermis als zij iets verdachts of vreemds zien. We hebben daarin een gezamenlijke taak. Wij zijn voor iedereen aanspreekbaar, in een informele setting, dat nodigt uit tot ontspannen communiceren. De kermisbezoekers en kermisexploitanten zijn blij met ons preventief en deëscalerend beleid.”

Net als in voorgaande jaren worden weer meer dan honderdduizend bezoekers op de Venrayse kermis verwacht. Met het veilig houden van de kermis is de politie al begonnen. Mensen die bekend staan als notoire raddraaiers en nog een straf of boete hadden uitstaan, zijn de laatste tijd opgepakt. John Geraedts: “Daar wachten we bewust mee tot vlak voor de kermis. Zo snijdt het mes aan twee kanten: ze zitten hun straf uit én we hebben geen last van ze tijdens de kermis. En we verwachten dat nu onze regio weer pas laat vakantie heeft gekregen, sommige raddraaiers op vakantie zijn en dus niet in Venray verblijven tijdens de kermis.”

De kermis in Venray staat te boek als een veilig evenement en heeft een goede reputatie. John Geraedts schrijft dat mede toe aan de houding van de politie. “Zo lang het gezellig is, houden we ons op de achtergrond. Maar als mensen het feest voor anderen verpesten, grijpen we hard in. Dan accepteren we niets. Die aanpak is succesvol gebleken.” De politie zal ook dit jaar weer extra letten op minderjarigen die te veel hebben gedronken. “We grijpen meteen in als jongeren zich bezatten en voor overlast zorgen. We nemen contact op met de ouders, ook al is het midden in de nacht.” Kermisbezoekers die over de schreef gaan, krijgen een gebiedsontzegging. Dat betekent dat ze gedurende de kermisdagen niet in het centrum van Venray mogen komen. “Je moet dan denken aan dronkenlappen, zwervers en geweldplegers.” Het gebied waarin de politie intensief gaat surveilleren, is weer groot. “We gaan ook surveilleren in de straten en wijken die grenzen aan de kermis. We weten dat sommige kermisbezoekers zich op weg naar huis laten verleiden tot het aanrichten van vernielingen. Dat willen we niet, dus ook daar gaan we strenger op controleren. Het biketeam zal daar een actieve rol in hebben, omdat ze snel en flexibel kan reageren en op plaatsen kan komen die voor politieauto’s moeilijker bereikbaar zijn.”

Het drama tijdens de Loveparade in Duisburg, waar in het gedrang 21 dodelijke slachtoffers vielen, is voor de politie geen reden om de veiligheidsplannen nog eens extra kritisch tegen het licht te houden. “Dat doen we ieder jaar al. Tijdens de evaluatie kijken we minutieus naar tal van aspecten, zoals ook de vluchtwegen. Het is druk, maar voor de kermisbezoekers zijn er overal vluchtwegen. Met de verlichting en het opstellen van de attracties wordt daar door de kermismeester van de gemeente Venray ook rekening mee gehouden. Het managen van de menigte is in Venray goed geregeld.”