ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

De bladkorven komen niet terug

woensdag, 01 september 2010 16:00 De bladkorven komen niet terug

De bladkorven komen deze herfst niet terug in de gemeente Venray. De PvdA ondernam dinsdag in de gemeenteraad een vergeefse poging. De partij kreeg alleen steun van inVENtief. De andere vijf partijen willen de nieuwe methode eerst een kans geven.

Peel en Maas oktober 2009

Straten en stoepen worden vaker schoongeveegd en burgers kunnen gratis hun blad- en tuinafval inleveren bij het milieustation. Dat is de tegenprestatie van de gemeente. Burgers die veel last hebben van bladafval van (gemeentelijke) bomen en geen mogelijkheid zien de bladeren zelf te verwijderen of te composteren, kunnen contact opnemen met het gemeentehuis. “Dan zullen we zoeken naar een maatwerkoplossing”, zegde wethouder Van der Broeck (CDA) toe. Het niet meer plaatsen van de bladkorven heeft tot veel negatieve reacties en verwarring geleid. CDA en PvdA vonden dat de communicatie niet goed was verlopen. “Het is niet duidelijk overgekomen bij de burgers”, vindt Gerda van Stelten (CDA). De PvdA verweet Van der Broeck dat hij verzuimd heeft voldoende informatie te geven in de commissievergadering. “Dat vinden we echt niet kunnen. We zijn het beter gewend van de wethouder“, aldus Bert Linskens.

Van der Broeck gaf de misser volmondig toe. “De korven waren vaak te vol. Er werd ook ander afval ingeworpen. En er werden vuilniszakken en zelfs autobanden en diepvriezers bij gezet.” De korven kostten 75.000 euro per jaar. Een bezwaar van de PvdA is dat het vallende blad zorgt voor gladheid op straat en verstoppingen van het riool. Volgens Van der Broeck wordt dit voorkomen door vaker de straten schoon te vegen. “Tevens nemen we een proef met het gratis aanbieden van tuinafval.” De ophaalroute voor de groene containers blijft gewoon intact. Ook na de uitleg bleef de PvdA een faliekante tegenstander. “Als mensen in de problemen komen, dan moeten ze zich zelf melden. Onbeschrijflijk. Dit is niet klantgericht”, aldus Linskens.

Tineke Lamers (Samenwerking) haalde uit naar de PvdA. “Ik ben verbaasd, want in de commissie steunde de PvdA de wethouder nog.” Henk Bisschops reageerde dat dit niet zo was. “We hebben gezegd dat we erop terug zouden komen. Maar we hebben zeker geen steun aan de wethouder gegeven.” Lamers zei zich mateloos te ergeren. “De PvdA heeft blijkbaar een verkiezingswaas voor de ogen.” Lokaal Aktief was aanvankelijk ook een voorstander van het handhaven van de bladkorven. Tiny Grebenjak: “Want ook wij zijn door veel burgers benaderd. Maar na een gesprek met de wethouder zijn we geswitcht. We gaan de proef uitvoeren en als het niet goed werkt, dan draaien we het terug. Dat begrijpen de mensen wel.”