ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Venray bezuinigt miljoenen

donderdag, 03 juni 2010 11:10 Venray bezuinigt miljoenen

De gemeente Venray gaat de komende jaren miljoenen bezuinigen. Woensdag presenteerde wethouder Ike Busser (Samenwerking) een flink pakket aan bezuinigingsmaatregelen. Het loopt op van 900.000 euro in dit jaar tot 5,7 miljoen euro in 2014. In het gemeentehuis vervallen liefst dertig fulltimebanen. Bijna alle verenigingen en instellingen worden met 10 procent gekort op hun subsidies. Daarnaast worden de subsidies de komende vijf jaar bevroren.

De onroerendezaakbelasting (ozb) wordt de komende twee jaar extra verhoogd. De laatste jaren is de ozb alleen verhoogd met het inflatiepercentage. De toeristenbelasting en de parkeertarieven stijgen eveneens sneller. Ook wordt bezuinigd op het onderhoud van wegen, bermen en openbaar groen. Sommige instellingen worden extra hard getroffen. Zoals Synthese, dat 20 procent moet inleveren. Het levert de gemeente jaarlijks 300.000 euro op. De bibliotheek, het kunstencentrum en de schouwburg worden voor 10 procent gekort. Dit betekent jaarlijks ongeveer een ton minder voor ieder van deze culturele instellingen. Andere raken de subsidie helemaal kwijt. Zoals de Volksuniversiteit en het Turks en Marokkaans ontmoetingscentrum. De gemeente stopt ook met het gratis aan huis ophalen van grof vuil. Bijna niemand ontspringt de bezuinigingsdans. Iedere dorps- en wijkraad moet 2.000 euro inleveren. Dit bespaart de gemeente jaarlijks 40.000 euro.

De gemeente Venray houdt er rekening mee dat het Rijk 10 procent gaat korten op het gemeentefonds. Dit betekent jaarlijks 4 miljoen euro minder aan inkomsten. Daarbij kampt Venray al met een begrotingstekort op langere termijn. Volgens Ike Busser houden veel andere gemeenten slechts rekening met een rijkskorting van 5 procent of nog lager. “Nu het kabinet is gevallen weten we het niet. Pas eind dit jaar zal er duidelijkheid komen.” Er was eerder zelfs sprake van een rijkskorting van 20 procent. “Als dat zo is, dan krijgen we een gigantisch probleem”, zegt de wethouder. “We willen ook niet de kop in het zand steken. Tien procent is een reëel percentage.” Dat bevestigt concerncontroller Joost Smits. “We weten dat er zwaar weer op ons afkomt. Sommige gemeenten doen er niets mee in hun begroting. Dat lijkt ons niet verstandig. We kunnen er beter op tijd bij zijn. Dat is het veel makkelijker om de financiële doelen te halen.” Busser moet vlak na zijn aantreden als schatkistbewaarder al flinke bezuinigingen aankondigen. “Het is geen leuke boodschap, maar het is wel noodzakelijk”, zegt Busser. “Vooral de kortingen bij de verenigingen doen het college pijn. Maar we hebben voor een zo’n evenwichtig mogelijke verdeling gekozen. We zullen het met z’n allen moeten doen.”

Het ambtenarenapparaat moet in totaal 1,9 miljoen euro bijdragen. Busser denkt dat het zonder gedwongen ontslagen kan. “We gaan fors snijden in de organisatie, over de hele linie. Een deel wordt opgevangen door natuurlijk verloop. Daarnaast gaan we anders en efficiënter werken, met een betere benutting van ict. We gaan ook veel minder gebruikmaken van externe inhuur.” Ook de burgers gaan het merken in hun portemonnee. De ozb stijgt de komende twee jaar met 3,25 procent. De afvalstoffenheffing en de rioolbelasting kunnen verlaagd worden, maar dit voordeel gaat niet terug naar de burgers. Hiermee wordt de ozb nog eens verhoogd. Het betekent jaarlijks vier ton extra inkomsten voor de gemeente. Ondanks de bezuinigingswoede is er in de Voorjaarsnota nog ruimte voor nieuw beleid. Er staan voor 25 miljoen euro investeringen op stapel voor de periode 2011-2015. Hoofdzakelijk voor wegen, pleinen, riolering, groen, verkeer, brandweer en bruikleenartikelen van de WMO. “We houden ambities en op veel terreinen kunnen we het gewenste beleid voortzetten. Al zal het vaker een tandje minder zijn”, aldus Busser. De jaren 2011 en 2012 sluiten nu met een kleine plus van een paar ton. De meerjarenbegroting toont voor 2013 en 2014 nog een jaarlijks tekort van 1,3 miljoen euro.