ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Wie verzorgt mij als ik ooit hulpbehoevend word ?

woensdag, 07 januari 2015 13:00 Wie verzorgt mij als ik ooit hulpbehoevend word ?

Het zal u niet ontgaan zijn dat op 1 januari een aantal zaken die met de zorgverlening te maken hebben zijn gewijzigd. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) wordt voortaan door de gemeente uitgevoerd. De gemeente bekijkt wat iemand zelf nog kan, bv. langer zelfstandig wonen eventueel met hulp van familie, vrienden of buren.

Die hulp wordt mantelzorg genoemd. Men is mantelzorger als langer dan 3 maanden intensief en onbetaald zorg aan een chronisch ziek persoon wordt verleend.
Deze mantelzorger kan de partner, een ouder, kind, familielid, vriend of kennis zijn.
Vanwege de toenemende vergrijzing van de bevolking is het niet uit te sluiten dat er binnen deze grote groep ouderen ook meer hulpbehoevenden zullen zijn. Zij zijn voor die hulp dan afhankelijk van anderen, mogelijkerwijs ook van hun kind(eren).
Er zijn genoeg redenen waarom kinderen niet staan te popelen van ongeduld om voor hun hulpbehoevende ouder(s) te gaan zorgen.
Onlangs is een landelijke enquete gehouden over zorg van kinderen voor hun ouder(s).
“Wanneer uw ouder(s) in de laatste jaren van hun leven intensieve zorg nodig hebben, wat heeft dan uw voorkeur?” werd gevraagd. De antwoorden zijn als volgt verdeeld :
Dat ze thuis wonen : 12%
Dat ze bij mij wonen : 5%
Dat ze in een wooncomplex met zorgvoorzieningen wonen : 43%
Dat ze in een verpleeghuis wonen : 9%
Weet niet/geen mening : 3%
Niet van toepassing : 28%
De meerderheid van de ondervraagden vindt dat ze geen mantelzorger willen worden.
De groep onafhankelijke inwoners van Venray, die de website Burgers van Venray beheert, wil de mening van de Venrayse bevolking peilen over de mantelzorg.
De stelling is : “ Ik vind dat ik geen mantelzorger voor mijn ouder(s) kan worden”
Op deze website www.burgersvanvenray,nl kan iedereen, zowel ouderen als jongeren, gedurende de maand Januari op deze stelling reageren door aan te geven het ermee eens of oneens te zijn.
Desgewenst kan men daarnaast ook de eigen mening op deze pollingsite plaatsen.
 

REACTIES

Over het verlenen van mantelzorg zijn de meningen verdeeld.

De zorgverlening staat sinds 1 januari van dit jaar volop in de belangstelling.
Enerzijds omdat de rijksoverheid bezuinigingen heeft doorgevoerd en anderzijds omdat een groot aantal zaken vanaf die datum door de gemeente moeten worden beoordeeld.
In de maand......

Lees verder