ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

De begroting van de gemeente Venray

woensdag, 05 november 2014 13:00 De begroting van de gemeente Venray

Elk jaar maakt de gemeente een overzicht van de te verwachten ontvangsten en uitgaven in het volgende jaar een zogenoemde begroting.

In deze begroting wordt aangegeven wat de financiële plannen zijn en of deze haalbaar zijn . Haalbaar zijn de plannen, indien de ontvangsten en uitgaven in evenwicht zijn. Dan is er sprake van een sluitende begroting. Men kan dus aan twee kanten sleutelen aan de begroting, de baten verhogen of de lasten verzwaren.

Indien echter blijkt dat er meer wordt uitgegeven dan er ontvangen wordt, is er sprake van een niet sluitende begroting en moeten er oplossingen worden gezocht om de tekorten te dekken.
Dat kan gebeuren door meer opbrengsten binnen te halen of te schrappen in de uitgaven om zodoende de begroting sluitend te krijgen.
Het innen van meer opbrengsten kan een gemeente doen o.a. door het verhogen van de lasten voor de burger middels een hogere OZB, vergunningen e.d. Het niet uitvoeren van taken kan eveneens leiden tot een sluitende begroting.
Indien een gemeente de begroting niet sluitend kan krijgen moet er ingeteerd worden op de aanwezige reserves.
De vraag is echter of het in deze tijd gepast is dat een begrotingstekort mag leiden tot lastenverzwaring voor de burger.

In een periode waarin grote veranderingen op stapel staan zoals de decentralisatie van de WMO, de Jeugdzorg en de Participatiewet moet de gemeente er voor zorgen dat de begroting sluitend is.
Taken welke voorheen onder verantwoordelijkheid van het Rijk vielen komen nu op het bordje van de gemeente en bovendien moet de gemeente ervoor zorgen dat met minder geld deze taken worden uitgevoerd.
In het overgangsjaar 2015, waarvan men nog steeds niet weet hoe de politieke en sociale veranderingen zullen gaan uitpakken, mag de gemeente zeker niet op voorhand een lastenverzwaring bij de burger neerleggen, ook al is de risicofactor voor de gemeente veel groter dan in voorgaande jaren. Er komt in de toekomst al heel veel op de burger af en dan is het maar de vraag of de burger wel een lastenverhoging kan en wil dragen.
Misschien moet de gemeente zelf het goede voorbeeld geven aan haar burgers en de tering naar de nering zetten.
Om die reden wil de onafhankelijke website Burgers van Venray weten wat de mening van de Venrayse burgers is over het gemeentelijk begrotingstekort. U heeft die mogelijkheid door op de website www.burgersvanvenray.nl aan te geven of u het eens of oneens bent met de stelling van de maand november:
Ik vind dat het begrotingstekort in deze tijd niet mag leiden tot lastenverzwaring.



REACTIES

Burgers geven eigen mening over de begroting van de gemeente.

Gedurende de maand november hebben de inwoners van de gemeente Venray zich kunnen uitspreken over het begrotingstekort van de gemeente. Vooral de lastenverzwaring om dat tekort op te heffen is bij menigeen verkeerd gevallen.

Meer dan 350 personen......

Lees verder