ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Een elektrische fiets kan onveilige situaties veroorzaken.

donderdag, 04 september 2014 14:10 Een elektrische fiets kan onveilige situaties veroorzaken.

De e-bike – ofwel de elektrische fiets - wordt steeds populairder. Er rijden er in Nederland nu al meer dan 1 miljoen rond, zo blijkt uit een recent onderzoek.

Vanaf 2006 begon de echte opmars van de elektrische fiets. Inmiddels bezit vijf procent van de Nederlanders een elektrische fiets. Vrouwen van middelbare leeftijd en 60+-ers zijn daarbij in de meerderheid. Volgens marktonderzoeken ligt het omslagpunt al rond de 50 á 55 jaar. Dankzij de e-fiets is het fietsbezit onder oudere vrouwen significant gestegen. Die trend is wel aan het veranderen. De e-fietser wordt jonger en meer mannen kopen een e- fiets, misschien wel om hun elektrisch fietsende vrouw in snelheid te kunnen “bijbenen”.

Het gebruik van de elektrische fiets.
Tien procent van het totale aantal fietskilometers van 1,3 miljard kilometer per jaar, wordt afgelegd op een elektrische fiets. Het totale aantal fietskilometers dat 60-plussers verrijden is de laatste jaren fors toegenomen, vooral bij de vrouwen.
De toename van het aantal kilometers afgelegd met een elektrische fiets heeft ook een keerzijde.
In het dagelijkse verkeer blijken nogal eens problemen of ongelukken voor te komen waarbij een elektrische fiets betrokken is. Vaak is de oorzaak daarbij de hogere snelheid die met een elektrische fiets kan worden bereikt t.o.v. een “gewone” fiets.
De e-fiets is niet alleen sneller maar ook beduidend zwaarder en daardoor minder eenvoudig hanteerbaar. Mede daarom vertoont de e-fiets vaak een onverwacht gedrag na het indrukken van knopjes.

Het gedrag met de e-fiets in het verkeer.
Vooropgesteld moet worden dat de gebruiker van een elektrische fiets op een juiste en verantwoorde wijze daarmee aan het verkeer deelneemt. Dat houdt in dat deze fietser - soms rijdend met een hogere snelheid dan gebruikelijk - zich moet realiseren dat snel en adequaat reageren op plotselinge verkeerssituaties noodzakelijk is. Vooral bij het naderen van een kruispunt of rotonde moet daaraan aandacht worden gegeven.
Bovendien is het soms voor automobilisten moeilijk in te schatten hoe snel deze fietsers zich als weggebruiker gedragen. Van bromfietsers kan bijvoorbeeld wel de snelheid worden beoordeeld. Overigens ontstaan met bromfietsers en (groepen) wielrenners ook verkeersonveilige situaties omdat men te snel rijdt of niet tijdig kan afremmen.
Burgers van Venray wil weten hoe u als inwoner van de gemeente Venray het gebruik van deze elektrische fietsen beoordeelt.
Om die reden wordt u uitgenodigd om gedurende de maand september uw mening hierover kenbaar te maken op deze website.
U kunt hierop aangeven of u het eens of oneens bent met de stelling :
Fietsers op een elektrische fiets veroorzaken soms onveilige situaties.

REACTIES

De meningen over de elektrische fiets zijn verdeeld.

In de maand september hebben de inwoners van de gemeente Venray hun mening kunnen geven over de elektrische fietsen in het verkeer.
Op de website Burgers van Venray stond de stelling : Fietsers op een elektrische fiets veroorzaken soms onveilige situaties.
Lees verder