ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

De persoonlijke visie van een regiomanager van het UWV.

donderdag, 28 februari 2019 17:23 De persoonlijke visie van een regiomanager van het UWV.

Een opleiding in Venray tot vakman, is verleden tijd.

Een waarheid als een koe als je de algemene opinie mag geloven. Een opleiding tot vakman is niet meer van deze tijd. We moeten allemaal generalisten worden die breed en flexibel ingezet kunnen worden. Niet meer het vak maar het niveau is de maat der dingen. We moeten allemaal scholen tot HBO of hoger want dat vraagt de moderne tijd nu eenmaal om en de rest (het vakmanschap) is achterhaald en wordt allemaal weg-geautomatiseerd.

Nu het tegengeluid. Er is een enorme krapte op de arbeidsmarkt. Een veelvoud aan vacatures en de werkzoekende is langzaam maar zeker in de minderheid. Als je deze feiten gaat analyseren dan kom je tot onderstaande conclusie(s). Er zijn tekorten in techniek, bouw, horeca, ict enz. enz. Als je deze tekorten gaat analyseren (gewoon de vraag plat staan) dan vragen de werkgevers vakmensen, vakmensen, vakmensen en nog eens vakmensen. Gewoonweg mensen die hun vak verstaan een dito opleiding hebben en het liefst 20 jaar ervaring hebben zonder dat ze ouder zijn geworden.

Aan de andere kant staan mensen aan de kant die vroege ooit een brede economisch administratieve opleiding hebben genoten. Dit was destijds geen vakopleiding maar er was economisch administratief werk in overvloed. Als je nu kijkt is gebleken dat het algemene, administratieve werk makkelijk weg te automatiseren is of is de dienstverleningsschakel, die vroeger nog noodzakelijk was omdat je locaties moest hebben waar de klant naar toe kon, niet meer nodig. Dit soort werkgelegenheid verdwijnt en komt niet meer terug. De algemeen opgeleiden van destijds staan nu aan de kant en zijn helaas ook niet in leeftijd stil blijven staan dus de meesten (50+) hebben er nog een ‘arbeidshandicap’ bij ontwikkeld. Dit niet omdat ze het zelf wilden maar omdat onze cultuur nog steeds mensen van 50 jaar of ouder afschrijft.

Stel nu, even zonder beperkingen gedacht, ik zou die mensen kunnen omscholen naar vakman of vakvrouw in de techniek, bouw, horeca en ict zou dan die andere arbeidshandicap 50+ genaamd ook nog gelden?

Moraal van dit verhaal is: volgens mij moeten we stoppen met roepen dat opleiden tot vakman verleden tijd is. De markt vraagt om vakmensen of dat nu mannen zijn of vrouwen, of dat nu 20ers , 30ers, 40ers, 50ers of zelfs 60ers zijn een vakman of vrouw komt altijd aan de bak. Lang leve de opleiding tot vakman. Lang leve het centrum vakopleidingen ! Oh nee, met dit laatste sla ik door want dat hebben we tientallen jaren geleden afgeschaft omdat vakman zijn in de toekomst niet meer nodig zou zijn …………………………………………

T.A.H.G. (Don) Thijssen

Regiomanager UWV Noord- en Midden-Limburg