ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Een voormalig politicus aan het woord.

vrijdag, 26 januari 2018 10:35 Een voormalig politicus aan het woord.

Stelling: Voor de gemeenteraad stemt men op personen en niet op partijprogramma's.

Het lijkt erop dat de verkiezingen steeds meer over personen gaan en dat lokale partijprogramma’s er niet toe doen. Ik zeg wel eens gekscherend: wanneer je iets echt geheim wilt houden, moet je het in een lokaal verkiezingsprogramma zetten. Niemand leest ze, niemand maakt zich er druk over en de dag na de verkiezingen verdwijnen ze in een diepe la. Ik heb gemerkt dat zelfs lokale journalisten, de hoeders van de plaatselijke democratie, ze niet of nauwelijks lezen. En dat is jammer.

Partijprogramma’s hebben een aantal belangrijke functies. In de eerste plaats zijn ze belangrijk voor de interne partijdemocratie. Leden van politieke partijen kunnen meepraten en -beslissen over de koers van de partij. Daarnaast zijn de programma’s belangrijk voor de verkiezingscampagnes en -debatten. Tenslotte kunnen ze belangrijk zijn bij het opstellen van een coalitieakkoord en kunnen partijen na de raadsperiode aan de hand van hun programma verantwoording afleggen over wat ze hebben bereikt. Door het negeren van verkiezingsprogramma komen al deze functies onvoldoende uit de verf.

Dat wil echter zeker niet zeggen dat de verkiezingen alléén maar gaan over personen en dat inhoud er niet toe doet. Wanneer verkiezingen alleen over programma’s gingen zonder te kijken naar de personen die het moeten realiseren zou dat niet goed uitpakken. Andersom waarschijnlijk ook niet. Kiezers voelen, of ze nou verkiezingsprogramma’s lezen of niet, feilloos aan waar partijen voor staan. Hebben ze hart voor de gemeente? Weten ze wat er speelt? Voelen ze de tijdsgeest goed aan? Zonder een letter te lezen hebben kiezers vaak toch door waar een partij voor staat. En dan gaat het niet alleen over de poppetjes, het gaat om het samenspel. Het samenspel tussen persoon, inhoud en tijdsgeest. Wanneer die drie bij elkaar komen is de kans groot dat een partij bij de verkiezingen succesvol zal zijn.

Mark Verheijen.
Voormalig politicus en columnist van dagblad "De Limburger".