ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

De mening van een dierenarts.

woensdag, 03 januari 2018 09:29 De mening van een dierenarts.

Poep op de stoep

Er valt veel te zeggen over hondenpoep op straat, maar in dit stukje wil ik het vooral hebben over de gezondheidsrisico’s voor mens en dier.
Risico van besmetting door ziekten ontstaat door direct contact (likken aan en opeten van ontlasting van eigen of andermans hond) of indirect contact (ontlasting aan schoeisel dat dan verspreid wordt naar plekken waar kinderen spelen of in huis). Uit hygiënisch oogpunt is het dus zeer verstandig om de ontlasting van uw hond direct op te ruimen.
Er zijn zeer veel ziektes en infecties die overgebracht worden via de ontlasting en het gaat misschien wat ver om alle ziektes volledig te benoemen of uit te werken, maar ik zal hieronder de meest voorkomende kiemen opsommen en de gevaren ervan erbij vermelden.
Dieren die niet ziek zijn kunnen ook drager zijn van ziektekiemen die bij andere honden of de mens klachten kunnen geven. Het hoeft dus niet zo te zijn dat uw hond ziek is, of diarree heeft voordat er een ziekte overgedragen kan worden.

-Giardia:
Een parasiet die niet met het blote oog te zien is maar de laatste tijd zeer veel voorkomt, met name bij jonge honden. Zij hebben vaak diarree of wat dunnere ontlasting. Kunnen lusteloos zijn en buikpijn hebben en slecht groeien, maar dat hoeft niet persé het geval te zijn. Mensen kunnen ook last hebben van Giardia. Het is dus een zoönose (als een mens besmet kan worden door een dier en zelf ziek kan worden, noemen we dit een zoönose). Het is een parasiet die door likken aan de anus ook over de vacht verspreid wordt en zo ook in huis verspreid wordt. En deze is soms moeilijk te bestrijden (duurt lang voordat deze ziekte onder controle is).

-spoelwormen:
Toxocara canis en Toxocara cati is een zoönose. Dat wil zeggen dat ook de mens zich met deze eitjes kan besmetten. Vooral kinderen lopen gevaar bij contact met besmette grond. Na opname van de eitjes komen larfjes vrij die een trektocht door het lichaam maken. Ze veroorzaken overal waar ze in het lichaam vastlopen kleine ontstekingen. In een enkel geval kunnen deze larven in het oog terechtkomen en zo het gezichtsvermogen aantasten of zelfs blindheid veroorzaken. Ook is uit recent onderzoek gebleken dat allergische reacties bij kinderen met een aanleg voor astma door een spoelworminfectie versterkt kunnen worden. Bij jonge honden zien we dat bijna alle honden besmet zijn via de moedermelk. Het is daarom van belang om (jonge) honden regelmatig te ontwormen.

-longworm oftewel Franse hartworm (Angiostrongylus vasorum) en Oslerus osleri :
Larfjes in hondenpoep komen in de natuur terecht en worden opgegeten door slakken. Honden kunnen zich ook via de ontlasting van andere honden besmetten met larven van Oslerus osleri. Bij de Franse longworm is een tussengastheer (slak) nodig: de hond besmet zich door het opeten van een besmette slak of oplikken van het slijm van de slak of door het opeten van bijvoorbeeld een kikker. Deze wormen zijn niet besmettelijk voor de mens, maar kunnen bij honden vervelende verschijnselen opwekken zoals hoesten, benauwdheid en zelfs sterfte, omdat ze in de bloedvaten van de longen “wonen”.

-Vossenlintworm (Echinococcus Multilocularis):
Vossen, (jacht)honden en katten lopen de parasiet meestal op door het eten van besmette knaagdieren of contact met besmette uitwerpselen. De eitjes van de vossenlintworm kunnen ook terecht komen op fruit dat zich op “vossenhoogte” bevindt. Voorbeelden zijn: wilde bosvruchten (bramen,frambozen en bosbessen), paddenstoelen of valfruit (appels en peren). Dat kan een risico voor de mens zijn. Als je namelijk besmet fruit of groente uit de tuin eet (laag bij de grond), kan de parasiet in je lichaam komen. Dat gebeurt ook tijdens tuinieren door contact met besmette grond. De kans hierop is zeer klein, maar kan voor de mens ernstige klachten geven als de worm zich bijvoorbeeld in de hersenen nestelt.

-Dan zijn er nog vele andere ziekten zoals ik al aangaf, waarvan een deel zelfs meldingsplichtig is, als deze bij de mens gevonden worden, zoals Salmonellose en Leptospirose. Bij dit soort ziektes is de hond vaak ook ziek, maar zoals gezegd hoeft dit niet persé zo te zijn.

Het moge duidelijk zijn dat ik voorstander ben van het opruimen van hondenpoep!
Wat ik met dit stukje vooral wil zeggen is dat het niet alleen prettiger is om op een schone straat te lopen, maar dat het voor honden veiliger is als alles opgeruimd wordt. Ze hebben minder kans om ziek te worden, en dit geldt dus zelfs ook voor de mens en in het bijzonder voor kinderen.
Belangrijk is natuurlijk ook om honden regelmatig te ontwormen, maar het opruimen van hondenpoep (en misschien op de valreep kattenpoep vermelden, vooral die in de zandbakken te vinden zijn en eenzelfde soort van besmettingen kunnen veroorzaken) maakt ook de kans op besmetting van mens en dier een stuk kleiner.


Dierenarts A. van Ham,  Dierenartsenpraktijk Lintjeshof