ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

De grijze container duurder, de groene goedkoper.

donderdag, 04 april 2013 18:00 De grijze container duurder, de groene goedkoper.

Met ingang van 1 Juli a.s. gaat het tarief van het ledigen van de afvalcontainers in Venray t.o.v. het tarief in 2012 ingrijpend veranderen.

Het ophalen van restafval in de grijze containers wordt duurder, terwijl de kosten van het ophalen van het GFT afval in de groene containers fors wordt verlaagd.

Omdat de inhoud van de verschillende containers die in omloop zijn nogal varieert, wordt het tarief per liter voor iedereen gelijk.
Restafval in de grijze container was € 0,044 per liter en wordt 5,7 eurocent. ( +27 %)
GFT-afval in de groene container was € 0,044 per liter en wordt 2,8 eurocent. ( - 63%)
Voor de meest voorkomende containers van 140 liter worden de kosten in euro’s voor lediging : grijs van € 6,22 naar € 7,92 en groen van € 6,22 naar € 3.94.

De aanleiding tot deze differentiatie in de tarieven (diftar) is om op het scheiden van afvalstoffen, meer dan tot nu toe gebruikelijk, in de toekomst verder te verbeteren.
De meeste inwoners zullen ongetwijfeld al hebben ervaren dat door het aanleveren van kunststof verpakkingsmateriaal in de ondergrondse containers, het door hun aangeboden restafval in de grijze containers drastisch is verminderd. Dit kunststof afval brengt voor de gemeente geld op, omdat de industrie die daarin haar producten verpakt moet meebetalen voor het verwijderen daarvan. Bovendien kan dat afval ook worden hergebruikt voor bepaalde producten.
Voor het groente-, fruit- en tuin-afval (GFT) geldt dat hergebruik ook. Via compostering kan het worden verwerkt. Voor al het restafval ligt dat hergebruik wat moeilijker. Het wordt immers nog niet gescheiden aangeleverd. Met het invoeren van de diftar-regeling worden de kosten van het verwijderen van het afval eerlijker verdeeld onder degenen die het afval aanbieden : de “vervuiler” van het milieu betaalt dus meer dan degene die dat minder doet.

Met deze nieuwe kostenverdeling in het ophalen van grijze en groene containers kan het echter gebeuren dat kwaadwillenden om reden van “bezuiniging” het restafval ten onrechte in de groene containers aanbieden. Dat doorkruist natuurlijk de bezuiniging die de gemeente in de verwerking van het afval wil bereiken. Iedereen moet dus precies weten wat het verschil tussen restafval en GFT is, om het in de juiste container aan te bieden. Overigens, waarom zou het GFT afval niet - net zoals het kunststof verpakkingsmateriaal - gratis kunnen worden aangeboden ? Met het vanaf 1 Juli gratis aanleveren van tuinafval bij het milieustation wordt al een voorzet gegeven !
Voor Burgers van Venray een reden om gedurende de maand April de stelling aan u voor te leggen : “De keuze tussen restafval en GFT is onduidelijk.
U kunt op deze website aangeven of u het hiermee eens of oneens bent. Daarnaast kunt u, desgewenst anoniem, uw reactie nader motiveren.
 

REACTIES


Afvalscheiden is duidelijk bij Venraynaren
In de maand April heeft men kunnen reageren op de stelling: de keuze tussen restafval en GFT is onduidelijk.
Van de personen die gereageerd hebben op de website Burgers van Venray is 71% van mening dat alles wat hen betreft volledig duidelijk is. Helaas heeft......

Lees verder