ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Hoe ziet de huidige bibliotheek er straks uit ?

donderdag, 07 maart 2013 17:00 Hoe ziet de huidige bibliotheek er straks uit ?

Bijna een kwart van het aantal inwoners van de gemeente Venray is lid van de bibliotheek.Onlangs heeft die bibliotheek een onderzoek naar de klanttevredenheid uitgevoerd, waaraan door ca. 1800 personen is deelgenomen.

Daaruit blijkt dat men heel tevreden is over het brede scala aan diensten waarvan men zoal gebruik kan maken. Daarbij zijn ook populaire diensten zoals het zoeken naar informatie via het internet.
Kinderen leren al op heel jonge leeftijd om te gaan met internet.
Meestal worden door de jeugd mobieltjes en i-pads op dit moment gebruikt voor het spelen van spelletjes.
Op sommige basisscholen wordt er echter al onderwijs gegeven met een i-pad als handig lesmateriaal. Misschien zal dat in de toekomst een onmisbaar leermiddel worden.
Er is wel een bepaalde angst dat de leesbevordering afneemt en de laaggeletterdheid toeneemt. Tot nu toe heeft - naast de school - de bibliotheek een duidelijke functie om het lezen te bevorderen.
Men verwacht echter dat al over vier jaar het aanbod van digitale versies van boeken veel omvangrijker zal zijn dan het aantal traditionele boeken.
Tot die tijd zal de bibliotheek beide soorten boeken te leen kunnen aanbieden.
Na verloop van tijd - als er dus veel minder traditionele boeken nodig zijn - is het misschien niet meer nodig dat de bibliotheek een groot gebouw nodig heeft. Wellicht dat er in de mogelijk te verbouwen schouwburg , het toekomstige kultuurhuis, al meer dan voldoende ruimte voor die kleinere bibliotheek zal zijn.

Burgers van Venray is benieuwd wat de inwoners van Venray vinden van het feit dat de traditionele rol van de bibliotheek langzaamaan gaat verdwijnen en haar plaats moet gaan zoeken in het digitale tijdperk. Bent u het hiermee eens of oneens, dan nodigen wij u uit om te stemmen op de stelling van de maand maart :
Het verschil tussen BiblioNu en BiblioStraks is digitaal.
Als u dat wilt kunt u, naast het uitbrengen van uw stem op deze website ook uw mening daarover aangeven. Dat mag ook anoniem als u dat prettiger vindt.


 

REACTIES

Lang leve de bibliotheek !

Deze hartenkreet werd o.m. geschreven door Ria op de website Burgers van Venray. Gedurende de maand Maart was de stelling waarop men kon reageren :
“ Het verschil tussen BiblioNu en BiblioStraks is digitaal.”
Bij de meeste reacties , ca. 65 % , is men van mening......

Lees verder