ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Zorgen voor mantelzorgers

dinsdag, 01 maart 2016 13:12 Zorgen voor mantelzorgers

Respijtzorg is een van de middelen om mantelzorgers te ontlasten. Logeren bij logeerhuis Kapstok is een vorm van respijtzorg, die mogelijk ook via de Wmo ingezet kan worden.

Mantelzorgers zijn mensen die voor een chronische zieke of gehandicapte naaste zorgen. Nederland telt op dit moment 2.6 miljoen mantelzorgers – bijna een op de zes mensen. Teruggerekend naar Venray zou dit betekenen dat ongeveer 6600 inwoners van Venray mantelzorger zijn. De grootste groep mantelzorgers is tussen de 45 en 65 jaar en vrouw. 71 procent van de mantelzorgers combineert die zorg met een baan.

Respijtzorg
Mantelzorgen geeft veel voldoening, maar kan ook erg veel van iemand vragen. Zeker als de zorg intensief is en de mantelzorger weinig of geen hulp krijgt. Dan zou je wel eens willen dat iemand die zorg voor heel even van je overneemt. Respijtzorg heet het, als mantelzorgers de mogelijkheid krijgen hun zorgtaken tijdelijk over te dragen. Logeerhuis Kapstok biedt een vorm van respijtzorg. Het ondersteunt mantelzorgers door degene waarvoor wordt gezorgd bij Kapstok te laten logeren. De taken die de mantelzorger thuis vervult, neemt het logeerhuis voor een korte periode over. De mantelzorger kan even op adem komen, op vakantie gaan, of om wat voor reden dan ook de zorg even overdragen. Daardoor kunnen mantelzorgers de zorg beter volhouden.

Maatwerkvoorziening via Wmo
Logeren bij logeerhuis Kapstok is een maatwerkvoorziening die via de Wmo ingezet kan worden. Net zoals bij alle andere maatwerkvoorzieningen onderzoekt de gemeente dan of logeren een passende oplossing is bij de hulpvraag. Het uitgangspunt bij logeren is het ontlasten van de mantelzorger/verzorger van de zorg voor iemand die behoort tot de doelgroep van de Jeugdwet of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en die thuis woont. Bij logeren verblijft degene die mantelzorg ontvangt tijdelijk elders, waar toezicht en de noodzakelijke zorg geboden wordt. Doel is te voorkomen dat de mantelzorger overbelast raakt. Daarmee wordt ook beoogd dat inwoners langer thuis kunnen blijven wonen. Als het logeren geïndiceerd wordt, wordt de voorziening door de gemeente betaald. Echter, de zorgvrager betaalt altijd een eigen bijdrage. Hoe hoog die eigen bijdrage is hangt af van factoren als het inkomen, het vermogen en of iemand al meerdere Wmo-indicaties heeft. Voor meer informatie kunt u terecht bij de gemeente Venray.

Steunpunt Mantelzorg
Bij het Steunpunt Mantelzorg Venray in het gemeentehuis kunt u terecht voor allerlei vragen op het gebied van mantelzorg. Bijvoorbeeld voor informatie en advies over voorzieningen, regelingen, (respijt)zorg, wonen en welzijn, voor hulp bij het uitzoeken welke zorg mogelijk overgenomen kan worden, voor een luisterend oor en voor informatie over contactgroepen voor mantelzorgers.
Het Steunpunt is ook bereikbaar via telefoonnummer (0478) 52 33 33 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als u door uw zorgtaken niet weg kunt van huis, kan de mantelzorgondersteuner u ook thuis bezoeken.

Lucien Peeters, wethouder Leven
gemeente Venray