ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

De kerkdorpen zijn geen Kerkdorpen meer

donderdag, 04 oktober 2012 17:50 De kerkdorpen zijn geen Kerkdorpen meer

Van oudsher bestaan de kerkdorpen in de omgeving van de gemeente Venray. In vroegere tijden was de aanwezigheid van een kerkgebouw in elk dorp vanzelfsprekend en vormde de centrale plek waaromheen dat dorp zich uitbreidde. De kerk had een centrale plaats in de gemeenschap van waaruit de locale pastoor, soms zelfs met kapelaans, de religieuze diensten verzorgden.

Door het afnemend kerkbezoek en het beperkt aantal geestelijken die deze diensten kunnen verzorgen, worden de kerkgebouwen in elk dorp niet meer dagelijks en soms zelfs niet eens meer wekelijks gebruikt. In enkele dorpen worden bv. de zondagsdiensten wekelijks afwisselend in één van die dorpen gehouden.
Door het incidentele gebruik van het kerkgebouw, gevoegd bij het afnemen van inkomsten uit collectes en de toename van de vaste lasten is het voorstelbaar dat het bisdom zich gaat afvragen of het wel financieel verantwoord is om het kerkgebouw te blijven gebruiken. In die overweging zal ongetwijfeld ook een rol spelen dat de instroom van het aantal priesters minimaal is, terwijl het priesterambt ook door de vergrijzing in omvang afneemt.
In de grote steden heeft dit proces in de wijken van de stad al geleid tot het slopen van die kerken, meestal als gevolg van de ligging ervan op zogenoemde A-locaties.
In een aantal gevallen wordt het kerkgebouw, mede vanwege de prachtige en monumentale architectuur, niet gesloopt maar voor andere doelen of activiteiten aangepast.
Een voorbeeld hiervan is de Vredeskerk aan het Kennedyplein in Venray, waarin thans het kantoor van Proteion is gevestigd. Het blijven gebruiken van de Paterskerk staat al ter discussie, zodat op termijn alleen nog in de Grote Kerk van Venray kerkelijke diensten worden verzorgd.
In de kerkdorpen blijkt dat wellicht ook dáár het sluiten van het kerkgebouw onontkoombaar zal zijn. De kosten voor instandhouding kunnen immers niet meer worden opgebracht, als gevolg waarvan het voor het bisdom een bijna onmogelijke taak wordt om de kerkdeuren open te houden.
Het dorp verliest daardoor haar Kerk en daarmee eigenlijk ook haar naam: kerkdorp.
Burgers van Venray is geïnteresseerd in uw mening over deze buitengebruikstelling.
Een onderzoek naar een hergebruik van zo’n kerkgebouw is overigens noodzakelijk. Het houdt in ieder geval de historische waarde ervan letterlijk overeind en daarmee ook de terechte naam : kerkdorp.
Burgers van Venray is geïnteresseerd in uw mening over de mogelijke sluiting van kerkgebouwen.
U kunt gedurende de maand oktober op deze website aangeven of u het eens of oneens bent met de stelling : Onze kerkdorpen zijn straks geen echte Kerkdorpen meer.



REACTIES

De kerken in onze kerkdorpen.

In September heeft u uw mening kunnen geven op de site van Burgers van Venray over de kerken in de kerkdorpen.
De stelling was : Onze kerkdorpen zijn straks geen Kerkdorpen meer.
De bedoeling was met deze prikkelende stelling uw mening te peilen over het feit dat in de toekomst......

Lees verder