ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Standpunt van de directie van LACO

woensdag, 07 oktober 2015 13:12 Standpunt van de directie van LACO

De stelling’
Venray kan niet zonder een overdekt zwembad.
Deze stelling moeten ik natuurlijk beantwoorden met een volmondig ja!
Venray is een mooie plattelandsgemeente met een stedelijke kern en telt ruim 43.000 inwoners. Focus op mensen staat prominent in beeld bij de gemeente. Bij deze ambitie hoort een gebalanceerd en juist voorzieningenniveau voor de burgers. Naast een schouwburg, kunstencentrum en accommodaties voor zaal- en buitensporten mag een zwembad hierin niet ontbreken.
Het zwembad heeft een centrale gemeenschappelijke functie in de Venrayse samenleving en biedt onderdak aan verschillende verenigingen en doelgroepen. Het effect op het welzijn, gezondheid en veiligheid van de inwoners is niet te onderschatten.
Laco wil dan ook graag de exploitatie van de Sprank blijven voortzetten waarbij er een evenwicht tussen commercieel en maatschappelijk belang moet zijn.
In 1994 heeft de Gemeenteraad besloten om het hoofdpijndossier zwembad af te sluiten en over te dragen aan Laco. Destijds lag het zwembad zwaar op de maag van de gemeente. De 1e exploitant sportfondsen hield het na een jaar al voor gezien en gaf het bad terug.
30-04-2016 loopt het contract met Laco af. Vanaf 01-05-1994 heeft Laco 22 jaar lang de exploitatie verzorgd en daarbij alle verplichtingen en risico’s op zich genomen.
Gedurende deze periode zijn er forse investeringen gedaan in het zwembad waarvan een aantal gezien de afschrijvingstijd van deze onderdelen nog niet actueel zouden mogen zijn. Zo is de filterinstallatie van het recreatiebad en de complete luchtbehandeling vervangen. Onlangs nog is de betonnen bodem van het recreatiebad betegeld. Zo zijn er nog talloze zaken te noemen die door veranderende wetgeving aangepast zijn. Laco heeft hier nooit een beroep gedaan op de gemeente maar conform de overeenkomst als een goed huisvader de accommodatie in goede staat van onderhoud gehouden.
Geluiden die door sommigen geuit worden als zou het onderhoud slecht, en de accommodatie uitgehold zijn bestrijden wij dan ook. Sterker nog Laco heeft het zwembad uitgebreid met fitness en sauna en daardoor nog aantrekkelijker gemaakt voor de bezoekers.
De ambitie die hoort bij een aantrekkelijk voorzieningenniveau kost geld. Ook Laco kan het zwembad niet exploiteren zonder een gemeentelijke bijdrage. Van alle bovengenoemde voorzieningen durf ik echter gerust te stellen dat zwembad de Sprank jaarlijks verreweg de meeste bezoekers trekt tegen de voor de gemeenschap laagste kosten.
Ik pleit dan ook voor verlenging van minimaal 10 jaar van de afspraken met de gemeente en een voorzetting van de exploitatie met als speerpunt Focus op mensen.

Laco Nederland,
Bert Lavrijsen, Directeur.