ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Het standpunt van de wethouder

woensdag, 05 november 2014 13:00 Het standpunt van de wethouder

We kennen drie lokale heffingen; de afvalstoffenheffing, de OZB en de rioolheffing. Het college van B en W is van mening dat het begrotingstekort in principe niet mag leiden tot extra lastenverzwaring voor de inwoners van de gemeente Venray. Wel stijgt de OZB, net als andere jaren, met de macronorm en moeten de afval- en rioolheffing kostendekkend zijn. We zullen in principe de lastendruk niet extra verzwaren als bron voor extra inkomsten. 

Per lokale heffing hanteren we een aantal uitgangspunten:

Afvalstoffenheffing
Basis voor de afvalstoffenheffing zijn de kostendekkende gedifferentieerde tarieven (Diftar). We hebben de ambitie om grondstoffen uit afval zoveel mogelijk te hergebruiken, waarbij de kosten voor de burger minimaal gelijk blijven en op termijn dalen.

OZB (onroerendezaakbelasting)
De OZB zal jaarlijks stijgen met 3%, conform de macronorm.

Rioolheffing
Voor de kosten van de inzameling, afvoer en zuivering van het huishoudelijk afvalwater en de kosten voor de inzameling en de afvoer van het hemelwater vraagt de gemeente een vergoeding in de vorm van een rioolheffing. Ook bij de rioolheffing is het uitgangspunt dat het kostendekkend moet zijn. In 2013 is door de raad een nieuw rioleringsplan met bijhorende berekening vastgesteld. In verband met deze nieuwe berekening wordt voor de komende jaren rekening gehouden met een jaarlijkse stijging van de tarieven van 2%.
 

Ike Busser, wethouder