ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Oppositie tegen extra ozb-verhoging

woensdag, 05 november 2014 08:20 Oppositie tegen extra ozb-verhoging

De oppositiepartijen verzetten zich tegen de extra verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb). Om de begroting sluitend te krijgen wil het college de ozb jaarlijks met 3 procent verhogen. In plaats van het lagere inflatiecijfer van 1,5 procent te hanteren.
Om te voorkomen dat gemeenten de ozb-inkomsten als melkkoe gebruiken, stelt de landelijke overheid paal en perk aan de hoogte van de tariefstijging. Een meevaller voor de gemeente is dat het Rijk onlangs de maximaal toegestane verhoging verruimde van 2,45 naar 3 procent. Anderzijds vallen de ozb-inkomsten in Venray lager uit door een hogere leegstand van bedrijfsgebouwen, minder nieuwbouw en meer toegekende bezwaarschriften.
Het CDA meent dat de jaarlijkse stijging van 3 procent ‘geen dramatische gevolgen’ heeft voor de totale lastendruk van de burgers. “Venray staat met de belastingdruk per inwoner op een gemiddelde plaats en net onder de middenmoot voor Limburg”, weet Toon Loonen. “Wel zullen wij in de toekomst kritisch kijken naar andere belastingen om de lastendruk voor de burger niet te laten stijgen.” Het CDA ziet mogelijkheden om de rioolheffing en afvalstofheffing gelijk te houden of zelfs te verminderen.
De PvdA stemt op 4 november tijdens de begrotingsbehandeling tegen de extra verhoging. “Al eerder heeft de Partij van de Arbeid aangegeven dat de ozb slechts met de inflatiecorrectie mag stijgen”, zegt Henk Bisschops. De VVD wijst erop dat de voordelen bij de rioolheffing en afvalstoffenheffing teniet worden gedaan door de hogere ozb. “De pandbezitter betaalt het verschil en heeft dus geen enkel profijt”, aldus Ingeborg de Barbanson.
Ook PP2 vindt dat de ozb maximaal met de inflatiecorrectie mag worden verhoogd. “Het is opvallend dat het CDA in zijn verkiezingsprogramma aangaf dat de inflatiecorrectie het uitgangspunt moest zijn. Deze belofte is de dag na de verkiezingen direct vergeten en losgelaten”, merkt Carla Burgman op. “Dat geldt overigens ook voor de andere twee coalitiepartijen.”
inVENtief is eveneens geen voorstander om de ozb met meer te laten stijgen dan de
inflatiecorrectie. “Extra verhoging komt pas in zicht wanneer daadwerkelijk het licht dreigt uit te gaan”, aldus Tino Zandbergen.