ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

De gemeentearchivaris aan het woord.

donderdag, 03 april 2014 17:10 De gemeentearchivaris aan het woord.

De revolutionaire ontwikkelingen op informatiegebied zijn ook aan de Nederlandse archieven niet voorbij gegaan. Nog geen tien jaar geleden was een onderzoeker die meer wilde weten over de geschiedenis van zijn familie verplicht om naar de studiezaal van een archief te gaan. Daar kon hij of zij grasduinen in zogenaamde klappers, alfabetische toegangen op de registers van de burgerlijke stand of de doop-, trouw- en begraafboeken van de pastoor. De originele boeken werden niet ter inzage gegeven vanwege hun kwetsbaarheid. Meestal waren er microfiches of microfilms beschikbaar met opnamen van de documenten in sterk verkleinde vorm die met behulp van een speciaal apparaat konden worden gelezen of afgedrukt.
Dit is nu allemaal verleden tijd. Met de opkomst van internet en de ontwikkeling van software en hardware voor het scannen van documenten is genealogische informatie voor iedereen beschikbaar gekomen, ongeacht tijd en plaats. Ook het gemeentearchief Venray probeert op deze ontwikkelingen in te haken. De afgelopen jaren is veel tijd en energie gestopt in het digitaliseren en toegankelijk maken van de belangrijkste bronnen voor stamboomonderzoek. Het scannen van de documenten doen we niet zelf. Dit is uitbesteed aan het bedrijf Picturae. Na het digitaliseren volgt het toegankelijk maken. Er moet natuurlijk gezocht kunnen worden in de documenten: is er van een verre voorouder een huwelijksakte aanwezig, of een bidprentje of een notariële akte? Dit is het werk van de vrijwilligers van het archief die met veel enthousiasme data aan de scans koppelen.
Aanvankelijk bood het gemeentearchief Venray de genealogische informatie via RooyNet aan. We liepen hier echter tegen een aantal beperkingen aan. RooyNet in zijn huidige vorm is ontwikkeld voor de presentatie van fotomateriaal (beeldbank). Het archief heeft ook andere informatiebronnen in de aanbieding: de eerder genoemde genealogische data, maar ook een bibliotheekcatalogus en een overzicht van de archieven en collecties die je in de studiezaal kunt raadplegen. Om al deze informatie te kunnen presenteren is vanaf oktober 2013 een eigen archiefwebsite in de lucht: www.gemeentearchiefvenray.nl. De nieuwe website werkt nauw samen met RooyNet. De foto’s van het gemeentearchief zijn ook op RooyNet te zien en we delen de krantenviewer voor het raadplegen van Peel en Maas.
In de komende jaren gaat het archief verder met het digitaliseren en presenteren van genealogische bronnen. Er ligt nog veel interessant materiaal te wachten, zoals volkstellingen, bevolkingsregisters, kadastrale registers en bouwvergunningen. Samen met Rooynet vormen we zo het digitaal archief van Venray. De belangrijkste uitdaging voor de korte en middellange termijn ligt in het veiligstellen van het digitale erfgoed. De informatietechnologie ontwikkelt zich in een adembenemend tempo. Wat nu als vernieuwend geldt, is morgen al weer verouderd. Er zal dus hard gewerkt moeten worden om alle prachtige resultaten die we tot nu toe geboekt hebben ook voor de toekomstige burgers van Venray beschikbaar te houden.

Paul van Meegeren
Gemeentearchivaris Venray