ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Een nieuw Venrays museum

maandag, 11 januari 2016 07:00 Een nieuw Venrays museum

Het Venrays Museum beheert het geschied- en oudheidkundig museum 't Freulekeshuus van Venray en omgeving. In december 1981 werd het museum aan de Eindstraat 8 geopend. Vanuit dit pand verzamelt, bewaart, conserveert en restaureert Stichting Venrays Museum voorwerpen en informatie. Zij brengt die samen in een collectie die betrekking heeft op Venray. Zij zorgt ervoor dat deze collectie toegankelijk wordt o.a. digitaal via Rooynet, via wissel- en vaste tentoonstellingen, via boekwerken of anderzins. De collectie maakt het mogelijk de geschiedenis van en het leven in Venray en de kerkdorpen vanaf de prehistorie tot heden uit te beelden.
De gemeente Venray is grotendeels eigenaar van de collectie van het museum.
De huisvesting van het museum is al lang niet meer van deze tijd en maakt gewenste ontwikkelingen onmogelijk.

Al in september 1999 schreef het college van B&W in de museumnota dat "het wenselijk is dat een Venrays Museum met een gerichte publieksfunctie gerealiseerd wordt. De bestaande huisvesting vormt een belemmering voor die ontwikkeling". En het Venrays Msueum is anno 2011 nog altijd ondergebracht in 't Freulekeshuus aan de Eindstraat....


Voor de huisvestingsprobleem - en niet alleen daarvoor - heeft het Venrays Museum, mede op verzoek van B&W, samenwerking gezocht met het Historisch Platform Venray (HPV). In het HPV werken niet minder dan een 40-tal erfgoed organisaties samen.
De samenwerking Venrays Museum en het HPV biedt kansen om de educatieve en recreatieve betekenis van het venrayse erfgoed aanzienlijk te versterken, en maakt het mogelijk dat (digitaliserings) apparatuur, blibiotheek (werk- en vergader)ruimten etc. veel efficienter gebruikt kunnen worden.
Het HPV is nu nog tijdelijk gehuisvest in het Erfgoedhuis op het Annaterrein. Deze locatie zal echter over niet al te lange termijn verlaten moeten worden.

Om voorgaande redenen heeft het college van B&W onlangs besloten de Raad voor te stellen onderzoek te doen naar de mogelijkheden van realisatie van een nieuw museum inclusief erfgoedhuis. Dat bij realisatie daarvan veel gemeenschapsgeld noodzakelijk is moge duidelijk zijn. Om die reden hebben de onafhankelijke initatiefnemers van de website www.burgersvanvenray.nl als stelling voor de maand maart gekozen :
"Het Venrays museum mag ons best wat kosten".
Wij nodigen u van harte uit uw mening daarover aan te geven.
 

REACTIES

  Het museum in Venray mag ons best wat kosten !

 

Gedurende de maand maart hebben......

Lees verder