ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Venray kampt met leegstand van winkelpanden

donderdag, 06 september 2012 17:00 Venray kampt met leegstand van winkelpanden

Zoals veel andere gemeenten kampt ook Venray met leegstand van winkelpanden. De leegstand is niet alleen te wijten aan de economische crisis. Ook door de vergrijzing en verkoop via internet neemt de behoefte aan winkelpanden af. Maar consumenten blijven winkelen leuk vinden. Ondanks internet blijven er consumenten die een product willen voelen, ruiken en zien.

Samenwerking met belanghebbende partijen is noodzakelijk zodat er een goede combinatie van grootwinkelbedrijven, kleine (onderscheidende) winkels en horeca blijft bestaan. Die diversiteit in het voorzieningenaanbod is in Venray groot en alles is op loopafstand te bereiken. Dat is wat bezoekers enorm waarderen bij een bezoek aan het centrum van Venray.

Het versterken van het kernwinkelgebied zal er toe kunnen bijdragen om verdere leegstand te voorkomen of terug te dringen. De leefbaarheid van het centrum en de behoeften van de gemeenschap zijn van groot belang hierbij. Het kernwinkelgebied is er namelijk niet alleen om te winkelen, maar ook om te wonen, te werken en te recreëren.

Uit overleg tussen alle belanghebbenden zijn inmiddels de volgende concrete stellingen en vragen naar voren gekomen:

Welk onderscheidend vermogen zou Venray verder mogen benadrukken?
En hoe zou dat aan kunnen sluiten op het terug willen dringen van leegstaande panden in het kernwinkelgebied?

(Veel) lege winkelpanden hebben invloed op het gevoel en de beleving van het winkelend publiek.
Welke (tijdelijke) alternatieve invullingen (zoals bijvoorbeeld een museum, binnen speeltuin, kinderopvang, fitness, kunstcentrum, etalage expo, etc.) zouden daarop kunnen anticiperen?

Hoe zou het vestigingsklimaat kunnen verbeteren voor nieuwe ondernemers zodat zij zich graag in Venray willen komen vestigen.

Burgers van Venray wil graag weten of de Venrayse bevolking suggesties en inventieve ideeën heeft om de leegstad van de winkelpanden terug te dringen. Zij nodigt u uit om te reageren op de stelling: De leegstand van winkels vraagt om echte creativiteit.

U kunt gedurende de maand september aangeven of u het hiermee eens of oneens bent.

Rianne de Haart, Centrum Manager / secretariaat Venray Centraal