ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Spreekt lokale politiek de burgers aan ?

donderdag, 03 februari 2011 17:00 Spreekt lokale politiek de burgers aan ?

Volgende maand mogen we weer gaan stemmen, nu voor de Provinciale Staten.

De plaatselijke politieke partijen doen elke vier jaar voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezing hun uiterste best om de gunst van de Venrayse kiezer voor zich te winnen. Bij die verkiezingen worden omvangrijke partijprogramma’s opgesteld, die door de meeste kiezers niet eens worden gelezen. In de praktijk komt het erop neer dat men kiest voor een bepaalde persoon, waarin men vertrouwen heeft.

Partijen die ook meedoen aan landelijke verkiezingen hebben het voordeel of de pech dat dan de plaatselijke afdeling meedeint op de golven van de naamsbekendheid.

De daarop volgende vier jaren zijn de politieke partijen alleen bezig met zaken die voor de meeste Venraynaren niet eens bekend worden.

Een van de redenen waarom de initiatiefnemers van de pollingsite “ Burgers van Venray”  deze  onafhankelijke website hebben opgericht, was het idee dat de meeste inwoners van Venray nauwelijks  interesse tonen voor de plaatselijke politiek omdat men niet ervaart dat er naar hem of haar wordt geluisterd.

Het schrijven van een  ingezonden stuk in de krant of het inspreken tijdens een commissie- of raadsvergadering als men zijn mening wil kenbaar maken over bepaalde zaken, is voor de meesten een te hoge drempel. Iedereen lijkt dan te berusten in het feit dat die mening er dan ook niet toe doet.

De website burgers van Venray is een instrument om die mening wel te kunnen ventileren. De plaatselijke politieke partijen doen er goed aan om kennis te nemen van datgene wat de burgers van Venray over bepaalde zaken vinden, om daarna die zaken op de politieke agenda te plaatsen.

Pas als de kiezer ervaart dat er echt naar zijn of haar mening wordt geluisterd en dienovereenkomstig wordt gehandeld, is er sprake van echte democratie.

Het Griekse woord democratie betekent niet voor niets:  de macht van het volk !

Maak dus uw mening kenbaar, te beginnen op deze website,

of u het eens of oneens bent met de stelling : lokale politiek interesseert mij niet.

REACTIES

  De lokale politiek interesseert ons blijkbaar niet zoveel.

 

Terwijl u dit......

Lees verder