ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Heeft de schouwburg in Venray bestaansrecht ?

donderdag, 06 januari 2011 16:00 Heeft de schouwburg in Venray bestaansrecht ?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het nodig dat het gebruik van deze gemeenschapsvoorziening door de inwoners van Venray wordt beoordeeld in relatie tot de subsidiëring ervan met gemeenschapsgeld.

Voor het gebruik van de schouwburg moet allereerst onderscheid worden gemaakt in het bezoeken van professionele voorstellingen in het jaarprogramma en het bijwonen van amateurkunst en culturele/maatschappelijke activiteiten die door plaatselijke verenigingen worden georganiseerd..
Van de 125 professionele voorstellingen die in het jaarprogramma zijn opgenomen worden de artiesten betaald uit de opbrengst van de kaartverkoop. Met een gemiddelde bezettingsgraad van 70% blijkt dit tot nu toe kostendekkend te zijn, hoewel de schouwburg bij enkele voorstellingen slechts 40 tot 50% bezet is. Als het bezoek aan de schouwburg in de toekomst afneemt, zal er ook daarvoor gemeenschapsgeld moeten worden bijgelegd.
Naast de professionele invulling van het jaarprogramma worden er door de verenigingen 100 voorstellingen gegeven, die vrijwel allemaal een bezettingsgraad van 100% te zien geven. De amateurgezelschappen mogen gratis gebruik maken van de foyer en voor het gebruik van de theaterzaal en de attributen wordt aan die verenigingen een korting van 50% gegeven op de kosten. De gemeente stelt daarvoor een budget van 50.000 euro op jaarbasis beschikbaar.
De vaste kosten van de schouwburg moeten betaald kunnen worden uit de gemeentelijke subsidie, die vanwege de bezuiniging voor het seizoen 2011-2012 met 10% wordt verminderd.
Van de nogal omvangrijke subsidie die de schouwburg van de gemeente ontvangt moeten de personeelsleden betaald worden en de kosten van het gebouw zelf, zoals het onderhoud, de verwarming, verlichting, vervangen van attributen en de erfpacht voor de grond waarop de schouwburg staat.
Omdat de professionele artiesten “hun eigen broek ophouden” , komen alle vaste lasten van de schouwburg dus voor rekening van de gemeente. In de praktijk blijkt dat in de periode juli tot medio september de schouwburg nauwelijks wordt gebruikt.
Daarom is het zinvol dat in die periode zoveel mogelijk door en voor de plaatselijke verenigingen voorstellingen worden ingepland, zodat het gebruik van zo’n prachtige voorziening als de Venrayse schouwburg voor alle inwoners beschikbaar blijft.
Het zou voor de regio Venray een aderlating zijn als door overheidsbezuinigingen aan de cultureel/maatschappelijke functie van onze schouwburg wordt getornd.
Op deze website kunt u gedurende de maand januari uw mening geven op de stelling: Venray kan niet zonder schouwburg.

 

REACTIES

   

De schouwburg in Venray is noodzakelijk .

 

De......

Lees verder