ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Zonder snorders komen we nergens

donderdag, 01 maart 2012 16:05 Zonder snorders komen we nergens

Artikel uit dagblad Trouw.

’Zonder snorders komen we nergens’

Dewa (46) kijkt schichtig om zich heen. Bij elke passagier die deze ’snorder’ oppikt, vreest hij dat de politie meekijkt. Ook is hij bang dat de reiziger een undercover-agent is die hem op heterdaad wil betrappen. „De politie en de gemeente willen ons weg hebben. Het is een heksenjacht. Veel concullega’s zijn al gesnapt”, zegt de Surinaams-Hindostaanse snorder Dewa, die al ruim vijftien jaar illegaal taxi rijdt

In 2010 zijn in Amsterdam Zuidoost tijdens tien acties tegen snorders in totaal 126 aanhoudingen verricht en 25 illegale taxi’s in beslag genomen. In Zuidoost rijden naar schatting duizend tot tweeduizend snorders. Elders komt het fenomeen nauwelijks voor.
„Dat komt doordat de officiële taxibedrijven niet naar Zuidoost durven. Er zijn gewoon taxichauffeurs die ritten naar de Bijlmer weigeren, omdat ze het niet veilig vinden”, zegt Dewa, wiens auto, een Japanner, niet is te onderscheiden van een gewone personenauto.
Snorders werken zo onopvallend mogelijk. De meesten zijn alleen bekend bij hun voornaam. Of dat hun werkelijke naam is, is niet eens zeker. Ze zijn bereikbaar via hun (verschillende) mobiele nummers. Hoewel ze snel ter plaatse zijn, weet niemand waar ze wonen.
„We zijn gewoon Amsterdamse jongens die wat geld bijverdienen. Sommigen rijden alleen taxi, anderen hebben er een job naast”, zegt de Afro-Surinaamse snorder Charlie (36). Hij vindt het logisch dat de mensen snorders bellen, omdat het veel goedkoper is dan ander vervoer. „Bij mij betaal je minder dan de helft dan bij een echte taxi. En dan heb je nog veel voordelen. Snorders rijden niet om, om kilometers te schrijven. Ik ken Zuidoost op mijn duimpje en ken slimme routes binnendoor, waardoor de passagier nog sneller thuis is. Wij zijn betrouwbaarder dan die taxibedrijven.”
Snorders pikken hun klanten op bij winkelcentra, metrostations en aan huis. Velen werken op afspraak en hebben een vaste klantenkring. Zo heeft de Afro-Surinamer Henk Gulver en zijn gezin een ’eigen’ snorder. Hij heeft geen auto, omdat hij die niet kan betalen. „Fietsen doen wij niet, zoals de meeste mensen in Zuidoost dat niet doen. Fietsen worden bovendien gestolen of gesloopt. Ik hoef niet op de bus te wachten, want mijn man komt me wel ophalen. Bovendien komt het openbaar vervoer hier niet overal. Vaak moeten we hele stukken lopen langs niet de meest veilige routes om een halte te vinden.”
De Surinaams-Hindostaanse ’Bijlmeriaan’ Ram Sookhia beaamt dat. „In de wagen van mijn snorder ben ik veilig onderdak en veel sneller en goedkoper thuis. En ja, het is illegaal en zwart. Maar ik betaal geen btw, starttarieven en dat soort nonsens. Bij de snorder is wat je ziet, ook werkelijk wat je krijgt. Kortom: laat die jongens met rust, ze zijn nodig in Zuidoost. Zonder hen komen we nergens.”