ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Floriade biedt kansen voor Venray

donderdag, 01 december 2011 15:00 Floriade biedt kansen voor Venray

Met het lokale plan van aanpak Venray Bloeit hoopt de gemeente Venray zo veel mogelijk profijt te trekken van de Floriade 2012 in Noord-Limburg. De focus in 2012 wordt daarbij het thema kunst en cultuur, waarin Venray zich in deze regio onderscheidt. Van mei tot en met oktober volgende jaar wordt er een aansprekende, internationale kunstmanifestatie in Venray gehouden.
"Ik ben er trots op dat veel initiatieven van de Venraynaren zelf zijn", aldus wethouder Jan Loonen. Met het plan van aanpak geeft Venray antwoord op de vraag hoe Venray denkt een maximale, duurzame spin-off te genereren uit deelname aan de Floriade 2012 en de positie in de regio te versterken. Zowel in de aanloop naar, tijdens en na afloop van het evenement. Het voorstel wordt in december voorgelegd aan de gemeenteraad. Voor de lokale spin-off heeft de gemeente nadrukkelijk contact gezocht met het maatschappelijk middenveld: vertegenwoordigers van de kunst- en cultuurinstellingen, (centrum-)ondernemers, horeca, toeristische sector, evenementen, sportverenigingen, muziekgezelschappen, etc. Er is gekozen voor één dragend thema, namelijk kunst en cultuur. Hierin onderscheidt Venray zich in de regio en dit wordt dan ook de focus voor 2012. Van mei tot en met oktober 2012 wordt er een aansprekende, internationale kunstmanifestatie georganiseerd in Venray. Andere publiekstrekkende evenementen en toerisme en horeca sluiten hierbij aan met hun activiteiten om zo bezoekers te verleiden een bezoekje aan Venray te brengen. Daarnaast wordt ook het 'keurmerk' Beste Binnenstad 2011-2013 ingezet om meer bezoekers naar het centrum van Venray te trekken. Deze titel bevestigt immers dat Venray een zeer aantrekkelijk en eigentijds centrum heeft waar het goed toeven is. “De enorme betrokkenheid en bevlogenheid van alle partners geeft mij het vertrouwen dat we in Venray met mooie dingen bezig zijn. Er gebeurt al veel en er zijn grote ambities. Ik ben er vooral trots op dat het initiatieven van de Venraynaren zelf zijn waarbij ik ook steeds meer samenhang zie ontstaan”, aldus wethouder Jan Loonen.
Door kunstenaars uit de deelnemende landen aan de Floriade uit te nodigen om mee te werken, wordt de link gelegd met het thema World Show Stage van de Floriade. De gemeente is erg trots op dit initiatief dat de naam Mindmap heeft gekregen. De jarenlange verbondenheid van Venray met de psychiatrie is mede aanleiding geweest voor de keuze van het thema. De fascinerende vorm, kronkels en lijnen van het menselijk brein zijn inspiratiebron voor de tentoonstellingsvorm. Momenteel is een projectgroep bestaande uit Stichting Odapark, Kunstencentrum Jerusalem, Venrays Museum, Schouwburg Venray, Lokaal Historisch Platform en de gemeente druk bezig met de uitwerking van het project. Onder regie van de projectgroep geven allerlei Venrayse instellingen invulling aan het evenement. Mindmap is onder andere een route die de bezoeker leidt langs vele herkenningspunten in Venray. De punten zijn geboorteplekken van vormen van cultuur; van muziek, theater, historie, beeldende kunst en literatuur. Daarnaast speelt educatie een belangrijke rol; de jeugd van Venray en omgeving wordt uitgenodigd deel te nemen aan lessen over hedendaagse kunst en Venrayse cultuurhistorie. Verder wordt de wisseling van kunst op de rotondes onderdeel van dit project. Het centrum wordt het middelpunt van de te organiseren activiteiten. Het voormalige postkantoor zal mogelijk als start- en informatiepunt gaan fungeren. De route leidt de bezoeker onder andere langs de huidige en voormalige psychiatrische centra van het Vincent van Gogh Instituut, Odapark, Venrays Museum, Grote Kerk en het voormalige busstation.