ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Elseviers weekblad 26-1-2011

donderdag, 03 februari 2011 16:00 Elseviers weekblad 26-1-2011

Ruim 20 miljoen euro wachtgeld voor lokale bestuurders.

Oud-bestuurders van de twaalf provincies en 26 grote(re) gemeenten hebben van 2006 tot en met 2009 minimaal 20 miljoen euro aan wachtgeld ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek van het weekblad Elsevier, dat de resultaten deze week publiceert.

Het maakt in veel gevallen niet uit of een bestuurder door de gemeenteraad is weggestemd
Deze week in Elsevier het onderzoek naar de wachtgeld-uitkeringen aan lokale en provinciale ex-bestuurders.

Om een representatief beeld te krijgen van wachtgeld-uitkeringen aan voormalige politieke ambtsdragers vroeg Elsevier twaalf provincies en 26 grote(re) gemeenten die gegevens vrij te geven op basis van de Wet openbaarheid van bestuur.

Zes provincies en twintig gemeenten deden dat ook daadwerkelijk. De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Drenthe, Zeeland, Friesland en Utrecht en de gemeenten Leiden, Leeuwarden, Zoetermeer, Utrecht, Haarlem en Amersfoort weigerden de complete gegevens vrij te geven.

Elsevier heeft uit de informatie een lijst samengesteld waarop de namen van de ex-bestuurders staan en de bedragen die zij ontvingen. Uit de lijst blijkt dat de overheden van 2006 tot en met 2009 aan 161 ex-wethouders en ex-gedeputeerden 20.081.465 euro aan wachtgeld uitkeerden. Oud-PvdA-bestuurders voeren de lijst in aantal aan, gevolgd door VVD-bestuurders en CDA-bestuurders.

Overbrugging
Hoogleraar staats- en bestuursrecht Douwe Jan Elzinga van de Rijksuniversiteit Groningen zegt in Elsevier dat de wachtgeldregeling 'uit de rails is gelopen'. Hij vindt dat de wachtgeldregeling is bedoeld als overbrugging voor oud-politici naar ander werk.

In de praktijk – zo blijkt ook uit de lijst – wordt de wachtgeldregeling door ex-politici als een inkomensgarantie gebruikt. Sommigen zitten jarenlang op wachtgeld en incasseren honderdduizenden euro's. Vier jaar wethouder zijn en in totaal acht jaar inkomen hebben, is een vrij gebruikelijke praktijk.

Smeermiddel
Ook valt op dat een groot deel van de oud-politici op wachtgeld zelf is opgestapt onder informele politieke druk. In slechts één van de 161 gevallen werd een bestuurder daadwerkelijk weggestemd door de gemeenteraad.

Omdat het in de wachtgeldregeling niet uitmaakt of een bestuurder zelf opstapt of wordt weggestemd, lijkt de wachtgeldregeling vaak te functioneren als politiek smeermiddel. Omstreden bestuurders kunnen het zich financieel veroorloven om 'de eer aan zichzelf te houden'. Gemeenteraden en provinciale staten kunnen op die manier een openlijke confrontatie met een omstreden bestuurder mijden.

Door Jelte Wiersma